2022. szeptember 26., 13:22

Másodszor is folyósítják a 13. havi nyugdíjat. Mutatjuk, mikor és mennyit vehet kézbe

A kormány hétfői ülésén született döntés a nyugdíjasok 13. havi illetményéről.

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

A jogosultak a szociális és munkaügyi tárca javaslatára másodszor is megkapják a 13. havi nyugdíjat.

A másodszori kifizetésre novemberben kerül sor, azonban csak az első alkalommal folyósított összeg 70 százalékát kapják meg a nyugdíjasok.

„Az árak és a szolgáltatások jelentős drágulása miatt nem elegendőek a nyugdíjasok megsegítésére eddig elfogadott intézkedések” – áll a tárca indoklásában.

A minisztérium emlékeztet, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig korábban megkapták a 13. nyugdíjat az idősek, 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kapnának nyugdíj-kiegészítést.

A felsorolt intézkedések a minisztérium szerint az első félévben részben kompenzálták a nyugdíjasok számára az áremelkedéseket. Ebben az időszakban a nyugdíjas infláció 11,8% volt.

„A második félévben is folytatódott a nyugdíjas infláció növekedése, az IFP pénzügyi elemző intézet júniusi előrejelzése szerint összességében 12,4%-os lesz. Az év első 8 hónapjában átlagosan 12,6% volt a nyugdíjas infláció” – közölte a minisztérium.

A 13. nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államkasszának.

A kormány döntését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A parlament ugyancsak sürgősségi eljárásban tárgyalja a kormány költségvetési javaslatát, amelyet szintén a hétfői kormányülésen fogadtak el. Mint ismert, a kabinet az SaS kilépésével kisebbségbe szorult a törvényhozásban.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.