2022. december 4., 16:06

Marad az ellenőrzés a cseh és az osztrák határon - nem tudni, meddig

Az egyre fokozódó illegális bevándorlás miatt Ausztria és Csehország továbbra is fenntartja Szlovákiával közös határain az ellenőrzést.

kácer
Fotó: TASR/AP

A szlavkovi formátum keretében egyeztettek Ausztria, Csehország és Szlovákia külügyminiszterei. A találkozó kiemelt témája volt a délről egyre fokozódó migrációs nyomás, amelyre, s ebben mindhárom fél egyetértett, nem jelent végleges megoldást a határellenőrzés fokozása. 

Ennek ellenére a tárgyalások során nem sikerült dűlőre jutni az osztrák és cseh diplomatákkal. Bécs és Prága továbbra is fenntartja a határellenőrzést a Szlovákiával szomszédos határszakaszokon.

"Szlovákia sem forrása, sem célja az illegális migrációnak. Tranzitország vagyunk, de azok között sem az elsődleges. Számomra a belső határok lezárása szélsőséges megoldás, amely nehezíti az életünket, ráadásul árt a polgároknak és a gazdaságnak" 

- fogalmazott a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer.

A tárcavezető arra a kérdésre, mikor szűnhet meg az ellenőrzés csak annyit mondott, ez a cseh és az osztrák kormányon múlik. Ezzel együtt a szlovák fél álláspontja egyértelmű, a számok csökkenőben vannak. Ezt a cseh külügyér, Ján Lipavský is megerősítette. Osztrák kollégája, Alexander Schallenberg kihangsúlyozta, 

több mint százezer menekültstátuszért folyamodó migráns van jelenleg Ausztriában. Ez több, mint a 2015-16-os migránsválság tetőpontján. 

Mindhárom fél az egyetértés és a közös érdekek fontosságát hangsúlyozta a találkozó után. A hírek szerint egyetlen témakörben volt köztük némi nézeteltérés. Míg Prága és Pozsony egyértelműen támogatja Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni zónához, addig Bécs szerint a kérdés még nem időszerű.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.