2021. július 15., 14:09

Már kiderült, hogy mikor léphetnek életbe az új szabályok a határokon

A tervek szerint pénteken (július 16.) jelenik meg a határátlépésre vonatkozó új rendeletet és hétfőtől (július 19.) lesz érvényes.

ipolysági határ
Ipolyságnál
Fotó: Kaszmán Zoltán

Változik az egyszer beoltottak Szlovákiába való visszatérése vonatkozó előírás, feltehetően már az első napon elmehetnek PCR-tesztre, és ha az eredmény negatív, nem kell karanténba vonulniuk. Az ideiglenes előírások feltehetően két hétig lesznek érvényben – tájékoztatott csütörtökön Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter.

A tárcavezető elmondása szerint az átmeneti intézkedéssel azok helyzetét akarják megkönnyíteni, akik a régi feltételek mellett utaztak el, úgy, hogy még csak az egyik adag oltást kapták meg. "Ezt követően átállunk a standard rezsimre, amikor már csak két kategóriát fogunk megkülönböztetni a határokon - védettek és nem védettek" - szögezte le a miniszter, hozzátéve: azokat, akik csak egy adagot kaptak, be nem oltott személyekként fogják kezelni. 

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter hangsúlyozta: továbbra is érvényben van az aktuális rendelet. "Az alkotmánybíróság főleg azokkal foglalkozott, akik még csak egy dózist vettek fel. Velük kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy nem helyénvaló ugyanúgy kezelni őket, mint a teljes védettséget élvezőket. A bíróság a szóban forgó rendeletnek ezt a részét kifogásolta a döntése indoklásában" - magyarázta a tárcavezető. 

A jelenleg érvényes szabályok értelmében a teljes védettséget élvező személyek, illetve azok, akik még csak egy adag oltást kaptak, mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A be nem oltottakra karantén vár, amelyet leghamarabb az ötödik napon hagyhatnak el, ha negatív PCR teszteredményt produkálnak.

Kolíková szerint az aktuális esetszám mellett nincs égető szükség az e-karantén bevezetésére. "Egyelőre képesek vagyunk felkutatni és nyomon követni az egyes eseteket" - tette hozzá. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.