Már hivatalos: Lemond a kormány

2021. március 30., 13:05
ma7 | TASR

A kormány utolsó ülését tartotta a jelenlegi összetételében. Mint azt Jaroslav Naď védelmi miniszter az ülés előtt elmondta, hogy hirtelen rántották össze a minisztereket, és az ülésen a teljes kormány lemondásával foglalkoznak. Igor Matovič kormányfő ma 16 órakor nyújtja be lemondását Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek.

Eduard Heger
Fotó: TASR

A döntés végül megszületett a kormányülésen, miszerint a teljes kormány lemondását nyújtják be Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek.

Szlovákia alkotmánya szerint, ha a miniszterelnök lemond, akkor az egész kormány benyújtja lemondását.

A kabinet egyúttal megbízta Eduard Heger miniszterelnök-helyettest, hogy döntésükről értesítse az államfőt.

Zuzana Čaputová kedden 16 órakor fogadja Igor Matovič miniszterelnök lemondását - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Majd ez után bizhatja meg az új kormány megalakításával Eduard Heger miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert.

Heger hétfőn tájékoztatta az államfőt a koalíciós tárgyalások eredményéről, valamint arról is, mely képviselők hajlandók támogatni az OĽANO, az SaS, a Sme rodina és a Za ľudí négypárti koalíciója alkotta kormányt.

Már az új kormány minisztereinek névsorával megyek az államfőhöz

- tette hozzá Heger, aki ideiglenesen az egészségügyi és az oktatásügyi tárcát is vezeti. Konkrét neveket nem árult el, először a köztársasági elnöknek adja át a listát.

Igor Matovič vasárnap (március 28.) jelentette be, hogy a kormányválság megoldása érdekében helyet cserél a kormányfő és a pénzügyminiszter, és visszavonta a koalíciós partnereknek szabott korábbi feltételeit. Heger miniszterelnökké jelölését elfogadták a koalíciós partnerek.

Kövesse facebook oldalunkat is!