2022. február 7., 20:00

Magyarul is tájékoztat az „omikronválságról” Nagyszombat megye

Fontos lépéseket tett az omikron vírussal kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások megerősítésére és a megye lakosságának informálására Nagyszombat megye. Kétnyelvű – magyar-szlovák – szórólapokat juttatnak el a lakossághoz, amely tartalmazza az omikronnal kapcsolatos hasznos és gyakorlati tudnivalókat. 

Omikron plakát
Nagyszombat megye kétnyelvű szórólapot készítetett
Fotó: Nagyszombat megye

Nagyszombat megye az omikron vírus rohamos terjedésére és a megbetegedettek számának robbanásszerű növekedésére reagált. A megye felkérte az ambuláns, valamint szakrendelői egészségügyi ellátást biztosító orvosokat, hogy a jóváhagyott rendelési idejükön felül is – naponta  délután négy óráig álljanak betegeik rendelkezésére.

„Minden érintett orvosnak köszönjük az együttműködést, ami már a koronavírus-járvány kezdeti szakaszában is jól működött” – hangsúlyozta Jozef Viskupič, megyeelnök. Az orvosok elérhetőségeit közzétették a www.zdravazupa.sk portálon, hiszen előfordulhat, hogy betegség vagy karantén miatt némelyek nem rendelnek. 

Nagyszombat megye
Sajtótájákoztató a megyén
Fotó:  Nagyszombat megye

Abban az esetben, ha a lakos gyógyszerfelíratás, betegszabadság, családtag gondozásának kezdeményezése céljából ismételten nem tud kapcsolatba lépni orvosával, megteheti ezt a megyei online formanyomtatvány segítségével, amelyet – első megyeként – kifejezetten erre az esetre alakítottak ki. Az egészségügyi rendszer – elsősorban a sürgősségi osztályok - túlterheltségének megelőzése érdekében hasznos, gyakorlati tudnivalókat állított össze a megye arról, miként kezelendő az omikron fertőzést otthoni körülmények között.

A szükséges információkat szórólapokon kézbesítik a lakosoknak kétnyelvű, szlovák--magyar változatban is. 

Berényi József,  Nagyszombat megye első alelnöke hangsúlyozta, nagyon fontos az, hogy a megye kommunikál magyar nyelven, hiszen az itt lakók több, mint egynegyede magyar anyanyelvű polgár. 

"A jelenlétünknek köszönhetően a megye a víruskezelés tekintetében is informál magyarul. Szükséges ez egy olyan érzékeny helyzetben, mint az ember egészsége. Amit tudtunk, megtettünk, továbbra is népszerűsítjük az oltást, működnek az oltóközpontok" - tette hozzá Berényi, megerősítve, hogy a magyar-szlovák nyelvű szórólapok a napokban megjelennek a háztartásokban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.