2022. március 16., 14:55
Frissítve: 2022. máj. 25. 12:00

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott három felvidéki személyiség, köztük médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit - VIDEÓKKAL

Március 16-án ünnepélyes keretek közt adták át az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket három felvidéki hölgynek munkásságuk elismeréseként.

Bárczi Zsófia (b), Keszegh Margit és Molnár
A díjazottak: Bárczi Zsófia (b), Keszegh Margit és Molnár Judit.
Fotó: Katona Tamás

Pető Tibor, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott szlovákiai nagykövete az 1848-as forradalomra emlékezve elmondta, Pozsony kulcsszereplője volt a forradalomnak, hiszen itt fogalmazódtak meg a forradalom követelései. Beszédében elmondta, a megemlékezés arról szól, hogy felidézzük az eseményeket, de arról is, hogy a mai napon kitüntessük azokat, akik maradandót alkottak. Oktatás, szépirodalom, közművelődés, tájékoztatás. Mind olyan területek, mely elengedhetetlenek és rendkívül fontosak a megmaradásunk szempontjából.

magyar arany érdemkereszt
A díjak
Fotó:  Katona Tamás

A rangos kitüntetést ezúttal Bárczi Zsófia irodalomtörténész, író, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, Keszegh Margit ügyvéd, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke és médiacsaládunk főszerkesztője, Molnár Judit kapta.

Bárczi Zsófia a kitüntetést a felvidéki magyar tudományos és kulturális életben betöltött szerepéért, az itt élő magyarság identitásának megőrzését szolgáló magas színvonalú munkája elismeréseként kapta. A pedagógus meglepődve és meghatottan vette át az elismerést. Hangsúlyozta, hogy az érdem annak a közösségnek is szól, amelyiknek az élén áll, a kollégái nevében is köszöni áldozatos munkájukat, hiszen ez is hozzásegítette őt az elismeréshez.

Videó:  ma7

Stábunknak elmondta, fontos, hogy a felvidéki magyar fiatalok érezzék, anyanyelvük nem akadály, sokkal inkább többlet.

Bárczi Zsófia
Bárczi Zsófia
Fotó:  Katona Tamás

Keszegh Margit ügyvéd, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke az elismerést  Komárom város társadalmi és kulturális értékeinek megőrzése és tovább örökítése érdekében végzett tevékenysége okán kapta. Beszédében elmondta, nagy elismerés és ösztönzés számára az érdemkereszt. Hálás, hogy Komáromba viheti és megoszthatja azokkal, akikkel együtt tevékenykedik. Mindig feladatának érezte erősíteni és szolgálni a magyarságot.

Videó:  ma7

Mindenkit arra buzdít, hogy ne a semmittevés népe legyünk, hanem a tenni akarásé, bizakodásé, hogy megmaradjunk magyarnak a Felvidéken is.

Keszegh Margit
Keszegh Margit
Fotó:  Katona Tamás

Molnár Judit, a ma7 médiacsalád főszerkesztője, újságíró magas szintű szakmai tudásával a felvidéki magyarság megmaradását és gyarapodását elkötelezetten szolgáló, ugyanakkor eredményeit és gondjait egyaránt dokumentáló újságírói és főszerkesztői munkája elismeréseként kapta az érdemkeresztet.

Kollégáinak úgy nyilatkozott, belülről kell megélni az örömöt, de a munka csak ezután jön, a díj még inkább ösztönzi őt a cselekvésre.

Videó:  ma7

Megköszönte a Magyar Kormánynak, hogy évekkel ezelőtt meghallották, hogy a felvidéki magyar sajtó nagy bajban van és segítő kezet nyújtott. Hangsúlyozta:

A felvidéki magyar közösség akkor lesz életerős, ha erős, naprakész felvidéki sajtó van mögötte.
Molnár Judit
Molnár Judit átveszi az elismerést Pető Tibortól.
Fotó:  Katona Tamás

A díjátadó ünnepség az alábbi videóban megtekinthető:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.