2022. december 8., 11:51
Frissítve: 2022. dec. 8. 16:03

Rendkívüli ülés: Sulík szerint nincs értelme az előrehozott választásnak

Folytatódnak a mozgalmas napok a parlamentben. Ma délután rendkívüli parlamenti ülés lesz az SaS által kezdeményezett kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványról.

Parlament
Fotó: TASR

A rendkívüli ülésre 14.00 óra után került sor, az SaS kezdeményezéséhez csatlakoztak a Peter Pellegreni (Hlas-SD) körüli képviselők is.

Az SaS azt állítja, hogy Eduard Heger (OĽANO) kormánya nem tudja megoldani az emberek problémáit, és felhagyott a maffia és a korrupció elleni harccal is.

A miniszterelnök és a pénzügyminiszter ezeket az állításokat visszautasította. Az indítványról december 13-án, kedden 11.00 órakor szavazhatnak a képviselők, írja a tvnoviny.sk portál.

Richard Sulík leszögezte, az SaS mind a 20 képviselője a kormány visszahívására fog szavazni. A Hlas-SD képviselői szintén támogatják a javaslatot. A Smer-SD bejelentette, mindig támogatni fog minden leváltási kísérletet, legyen szó csupán egy-egy miniszterről, vagy az egész kormányról. Martin Borguľa, a Sme rodina képviselője a Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter leváltására tett sikertelen kísérlet után szintén azt nyilatkozta, támogatni fogja az egész kormány visszahívását. Tomáš Valášek képviselő (frakció nélkül) szintén a kormány bukására fog voksolni. Tomáš Taraba (frakció nélkül) kijelentette, ha sikerülne megegyezni a kormánykoalícióval az előrehozott választás dátumában, nem szavazza meg a kormány megbuktatását. Több független képviselő, köztük Slavěna Vorobelová még nem árulta el, hogyan fog szavazni.

Hrabko: 76 szavazatra van szükség a kormány leváltásához

A kormánnyal szembeni bizalmatlanság kifejezéséhez szükséges, hogy a parlamenti képviselők többsége megszavazza ezt, azaz legalább 76 képviselő, jelentette ki Juraj Hrabko publicista a TASR TV-ben.

Ha a kormány kiállja a szavazást, az ellenzék újból bizalmatlansági szavazást kezdeményezhet vele szemben.

Akár minden héten benyújthatnak egy újabb bizalmatlansági indítványt, amíg keresztül nem megy. De ha nem lesz meg a 76 szavazat a kormány megbuktatására, akkor marad minden marad a régiben”

– tette hozzá Hrabko. Ha megszavaznák a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítványt, a parlament elveszítené az ellenőrzést a kormánykabinet felett, és a kezdeményezést Zuzana Čaputová államfő venné át, akinek Hrabko szerint több lehetősége is van a helyzet megoldására. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy az államfő Eduard Heger (OĽANO) jelenlegi kabinetjét bízná meg az ország ideiglenes vezetésével, és egyúttal tárgyalásokat kezdene a politikai pártokkal a további lépésekről.

A politikai kultúra azt diktálja, hogy a parlament döntését mielőbb végre kell hajtani, és az államfőnek nincs nagy észszerű mozgástere a parlamenti döntés végrehajtásának elhalasztására”

– mondta.

Hrabko nem számít arra, hogy Szlovákiában megismétlődne a cseh eset, ahol néhány éve hasonló kormányválságot kellett Miloš Zeman államfőnek megoldania. „Véleményem szerint Zeman nagyon kreatív volt, amikor annak ellenére megtartotta a kormányt, hogy a parlamentben kimutathatóan más többség alakult ki – jegyezte meg Hrabko. Hozzátette:

a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány megszavazása esetén a politikai fejlődés egyik valószínű iránya az előrehozott parlamenti választások felé vezető út.

A parlamenti vitába 14-en jelentkeztek be írásban

14-en jelentkeztek be írásban a rendkívüli parlamenti ülés vitájába, elsőnek az ülést indítványozó SaS elnöke, Richard Sulík szólalt fel. A kormány álláspontját Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ismertette, a kabinet visszautasítja az ellenzék indítványát. A későbbiekben felszólal Boris Kollár házelnök és Milan Krajniak munkaügyi miniszter is (mindkettő Sme rodina), valamint Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes.
Az írásban bejelentkezett képviselők közül hárman a parlamenti frakciójuk vezérszónokaként fognak felszólalni, ők 30 percet beszélhetnek, a többi írásban jelentkező 20 percet. A képviselők kétperces hozzászólásokban reagálhatnak.
Bármikor szót kérhetnek a kormány tagjai, a házelnök és a parlament alelnökei. A kormányfő és a házelnök időkorlát nélkül beszélhet, a többiek legfeljebb 20 percet. A vitába még szóban is bejelentkezhetnek a képviselők.

Ha sikerülne leváltani a kormányt, akkor egy értelmes átalakítást követően tovább folytathatná, és ebben az esetben ezt az SaS is megszavazná a parlamentben – jelentette ki Richard Sulík, az SaS elnöke a kormány leváltásáról szóló rendkívüli parlamenti ülésen. Azt is leszögezte, hogy az SaS nem lenne része ennek az átalakított kormánynak. A választási ciklusból hátralevő idő rövidsége miatt Sulík nem látja sok értelmét előrehozott választás kiírásának.

Eduard Heger kormányfő a parlamenti vita során kiemelte, hogy kormánya elhárította az egészségügyi rendszer összeomlását, amikor megállapodott az orvosszakszervezetekkel. Hozzátette: meglepte, hogy az SaS kezdeményezte a kormány bukását, pedig konstruktív ellenzék akart lenni. Heger szerint az SaS azzal, hogy a kormány bukására szavaz, kezet fog a Smerrel és a Hlasszal. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.