2022. szeptember 21., 14:10

Lesz előrehozott választás? Vizsgálja az Alkotmánybíróság Ficóék népszavazási kezdeményezését

Az Alkotmánybíróság megtárgyalásra alkalmasnak minősítette és befogadta Zuzana Čaputová indítványát.

ab
Fotó: TASR

A taláros testület megvizsgálja, hogy a kormány azonnali lemondására vonatkozó, népszavazásra szánt kérdés összhangban van-e az Alkotmánnyal.

Az Alkotmánybíróság szerdai zárt ülésén hozta meg az erről szóló döntést.

A bíróság határozatán múlik, hogy egy-, vagy kétkérdéses lesz-e az államfő által kihirdetett népszavazás. A testületnek szeptember 13-tól számítva 60 napja van a beadvány elbírálására.

Az első népszavazási kérdés arra vonatkozik, az emberek egyetértenek-e azzal, hogy a kormány azonnal nyújtsa be a lemondását. Čaputová alkotmányjogászokkal konzultált a kérdésről, ezt követően fordult a taláros testülethez.

„Ha az Alkotmánybíróság kimondja, hogy rendben van az első kérdés, akkor kétkérdéses népszavazást hirdetek ki” – jelentette ki az államfő. A második kérdés a választási időszak lerövidítésére vonatkozik népszavazás útján vagy parlamenti határozattal – az államfő megítélése szerint ez összhangban van az Alkotmánnyal.

A Smer-SD augusztus végén 406 039 népszavazást támogató aláírást adott le az elnöki palotában, az ellenzék célja népszavazás útján elérni az előrehozott választás kihirdetését.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.