Lesz-e önálló magyar politika a Felvidéken? Bárdos Gyula és Sólymos László a Nézőpontban

2020. június 12., 08:27
ma7 Czibula Csaba

Tisztújítás előtt a Magyar Közösség Pártja, tisztújítás után a Most-Híd. Harminc évvel a rendszerváltás után először nincs a magyarságot felvállaló politikai képviselet a szlovák parlamentben. Bárdos Gyula és Sólymos László - két politikus, aki a maga pártjában a parlamenti választások előtt minden tőle telhetőt megtett, hogy legyen közös lista. Ez egy évvel ezelőtt nem sikerült. Vajon van-e újabb esély a magyar egységre, és lenne-e egy ilyen összefogáshoz a parlamenti küszöb megugrásához kellő mennyiségű magyar szavazó is?  Megannyi nyitott kérdés Trianon századik évfordulójának árnyékában. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Nézőpont legújabb adásában. Nézze velünk!

Videó: ma7

A hazai magyar politikusokat és szavazókat egyaránt annak a memorandumnak a kérdése foglalkoztatja, amelyet Igor Matovič kormányfőnek adott át Magyar Közösség Pártja néhány vezető személyisége. A kormányfő saját bevallása szerint baráti gesztust próbált nyújtani a felvidéki magyarság felé, ezt azonban beárnyékolta a memorandum átadása, amelyről leginkább azoknak volt negatív véleménye és megnyilvánulása, akik ezt el sem olvasták.

A téma annyira felkorbácsolta az érzelmeket a szlovák és magyar térfélen egyaránt, hogy közben szinte senkit nem foglalkoztat, vajon milyen reális igényei, követelései, vagy finomabban fogalmazva elvárásai lennének a felvidéki magyaroknak saját országukkal szemben.

A kérdés már csak azért is aktuális, mert a számunkra óriási fiaskóval végződött parlamenti választások után egyfajta politikai átrendeződésnek lehetünk tanúi. Vajon hogyan határozzák meg legfontosabb céljaikat a magyarokat képviselni szándékozó politikai pártok a közeli jövőben?

Nincs idő várakozni, hiszen ha a jelenlegi kormány kitartana is négy évig, közben lesznek a megyei és helyhatósági választások is.

A Most-Híd új elnöke Sólymos László korábbi alelnök és környezetvédelmi miniszter lett.

Vajon milyen tervekkel vág neki a párt korábbi magyar szavazóinak visszahódításáért indított küzdelemnek, és hogyan látja a magyarság jövőjét itt a Felvidéken?

A Magyar Közösség Pártja, amely egy közös magyar listán indult a választásokon, szintén a bejutási küszöb alatt maradt, szintén a tisztújítás időszakát éli. Vajon a közös listát vezető Bárdos Gyula, aki az ügyvezető elnökség tagja, valamint a sok indulatot kiváltó memorandum aláírója is egyben, hogyan látja a párton belüli viszonyokat és a magyar képviselet jövőjét?

Vajon miért nem tudták jogos igényeinket érvényesíteni, amikor kormányzó pártként jelen voltak a törvényhozásban?

Ezekre a kérdésekre próbált válaszokat találni a műsorvezető Kolek Zsolt.

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont