2024. május 15., 13:39

Külföldről érkezhettek a múlt heti bombafenyegetések

Külföldről érkezhettek a múlt heti, országos méretű bombafenyegetések. Egyelőre nem tudjuk kijelenteni, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak-e mögötte, vagy más titkosszolgálatok – mondta a kormány szerdai ülésén Pavol Gašpar, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatóhelyettese.

Bombariadó
Illusztrációs felvétel
Fotó: Nagyszombati Kerületi Rendőrség hivatalos Facebook-oldal

A fenyegetőzések felderítésére munkacsoportokat hoztak létre a biztonsági szervek.

Emellett utánzó elkövetőket lepleztek le belföldön, akik az első bombariadók hírére léptek akcióba.

Az ilyen elkövetők óvatlanabbak, könnyebb őket leleplezni

– tette hozzá Gašpar. Ľubomír Solák rendőrfőkapitány megerősítette, hogy intenzív nyomozás zajlik, egyéni elkövetőket lepleztek le, és ezekben az ügyekben folyik a büntetőeljárás.

A partnerállamok titkosszolgálataival is zajlik az információcsere a mostani és a korábbi ilyen bűncselekmények ügyében, valamint a megelőzés érdekében.

Ébernek kell lenni és figyelni az ilyen eseteket (...) A megfélemlített társadalmat könnyebb irányítani. Talán ez az egyik oka annak, ami zajlik

– jegyezte meg Gašpar.

Múlt héten országszerte rengeteg iskolában volt bombariadó, a rendőrség szerint valószínűleg kibertámadás történt. 1500 iskolát és óvodát érintettek a fenyegetések, majd bankokban és elektronikai szaküzletekben is bombariadók voltak, robbanószert sehol sem talált a rendőrség. Solák elmondta, hogy a rendőrség terrorcselekményként és rémhírterjesztésként kezeli ezeket az ügyeket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.