2023. november 18., 18:49

Közösségformáló erő kíván lenni a Femine Fortis

Közgyűlést tartott a Femine Fortis – Erős Nők szervezet. A közgyűlésen tisztújításra is sor került. A szabadegyetem fő témája az esélyegyenlőség és az oktatási reform volt.

Femine Fortis
Galéria
+3 kép a galériában
Közgyűlést és szabadegyetemet tartott a Femine Fortis
Fotó: Szomolai Andrea, Neszméri Tünde

Búcson tartotta meg tisztújítással egybekötött közgyűlését a Femine Fortis – Erős Nők szervezet. A legutolsó közgyűlésre 5 évvel ezelőtt Léván került sor.

A szervezet olyan közéletben tevékenykedő nőket egyesít, akik önkéntes alapon akarnak és tudnak tenni a jótékonykodás, az esélyegyenlőség, az oktatás- nevelés, a hivatalvezetés, illetve a családpolitika területén.

A szervezet minden évben kiosztja a példaképdíjat, a díjazottak pedig büszkék arra, hogy példaképként szerepelhetnek a felvidéki nőtársaik előtt, és motiváltak arra, hogy tovább dolgozzanak a közéletben.

Célkitűzések

A szervezet által megrendezett éves szabadegyetemet leginkább a Bethlen Alap támogatja. A Femine Fortis eredetileg a régi MKP mellett működő női tanácsadó-testületként jött létre, de időközben a fő profilú politikai szerepet igyekezett átadni a Szövetség nőtagozatának. A vezetőség a közgyűlésen egyetértett abban, pozitív lépés volt eltávolodni a pártpolitikától.

Jelenleg leginkább a közösségekben szeretnének tevékenykedni, feltérképezni azokat a területeket, szervezeteket, amelyeket tehetséges és erős nők irányítanak. Hálózatot kívánnak létrehozni a felvidéki női vezetéssel működő szervezetek segítségével.

A cél egymás megsegítése és motiválása a közéleti és jótékonysági munkában. Szeretnék bevonni a nőket a közéletbe és a döntéshozatali folyamatokba, valamint elősegíteni a család és a munkahelyek világa közti feszültségek megoldását. Az új elnökség vállalta azt is, hogy új tagokat toboroz a Femine Fortis szervezetébe. A szervezet ennek érdekében új honlappal és rendszeres híradással is készül.

A Femine Fortis elnökének a közgyűlés a regnáló elnököt, Neszméri Tündét választotta meg. Bauer Edit, volt EP képviselő a szervezet örökös tiszteletbeli elnöke marad. Az elnökségi tagok a Pozsonytól Kassáig terjedő régiók nagy részét el tudják látni személyük és más önkéntesek bevonásával.

Femine Fortis
Közgyűlést és szabadegyetemet tartott a Femine Fortis
Fotó:  Szomolai Andrea, Neszméri Tünde
Az esélyegyenlőségről

A közgyűlést követően Bauer Edit az esélyegyenlőség alakuló statisztikáiról adott elő a kezdődő szabadegyetemen. Kiemelte, az esélyegyenlőségi index európai viszonylatban egy ponttal nőtt a nők javára, de még mindig siralmas a helyzet: a nők még mindig sokkal kevésbé vannak jelen a gazdasági döntéshozatalban, az informatikai életben, valamint a politika terén, mint a férfiak. A legnagyobb probléma továbbra is a bérszakadék.

Statisztikák mutatnak arra, hogy Szlovákiában a nők november közepétől számítva az év végéig „ingyen” dolgoznak a férfiak fizetéséhez viszonyítva. Az arányok azt is mutatják, hogy a nőknek a munkahelyek ellátása miatt sokkal kevesebb idejük van a gondoskodásra ( gyermekeket és időseket gondozni – szerk. megj.). Hiába vezették be az apasági szabadság intézményét, a férfiak nem látnak el annyi gondoskodást, mint a nők azelőtt. Előrehaladást jelenthet az unióban a 2026-tól esedékes bérezési átláthatóság bevonása.

Kiss Beáta, oktatási szakember, egyetemi oktató és Szomolai Andrea, a ma7.sk munkatársa, gyakorló tanár az új oktatási reform bevezetésének kérdéseiről tartottak vitát a szabadegyetemen, amelyhez a búcsi alapiskola pedagógusi gárdája is hozzászólt.

A szabadegyetem másnapján a búcsi babamúzeum, a Carissimi, a Magyar Asszonyok Ligája és a gútai tájház mutatkozott be és beszélt a közösségformáló erőről.
Femine Fortis
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.