2021. július 17., 16:30

Közép-Európa víziója az Európai Unióban

A Gombaszögi Nyári Tábor panelbeszélgetésén Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Martin Klus, a szlovák külügyi tárca államtitkára, illetve Berényi József, az MKP alelnöke, korábbi külügyi államtitkár vett részt. A beszélgetést Somogyi Szilárd, a ma7 munkatársa vezette.

2021-07-17 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 3. nap, Közép-Európa víziója, Németh Zsolt, Martin Klus, Berényi József
Galéria
+3 kép a galériában
Németh Zsolt, Martin Klus és Berényi József
Fotó: Fábián Gergely
Hol helyezkednek el a pártjaik az európai politikában?

Németh Zsolt hangsúlyozta, az újjászerveződő európai jobboldalhoz tartozó pártok közös nyilatkozatot írtak alá, amiben kiálltak a hagyományos értékek megőrzése mellett. Az Európai Néppárt, amit a Fidesz elhagyni kényszerült, a politikai centrum felé tart. Ezzel egyidejűleg a kontinens több országában megerősödtek a radikális jobboldali pártok. A keletkező politikai tér kitöltéséhez biztosítja az alapot a hagyományos kereszténydemokrata felfogás, amit a Fidesz és a szövetségesei, mint a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), az olasz Liga és a Giorgia Meloni pártja képviselnek. Németh Zsolt kiemelte, hogy a Szabadság és Szolidaritással (SaS) is együttműködnek az Európai Tanácsban.

2021-07-17 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 3. nap, Közép-Európa víziója, Németh Zsolt, Martin Klus, Berényi József
Fotó:  Fábián Gergely

Martin Klus megjegyezte, hogy bár édesányja még jól beszélt magyarul, de ő elmulasztotta megtanulni a nyelvet, így szlovákul fog beszélni. Az államtitkár hangsúlyozta, mérlegelik, hogy a jövőben elhagyják az Európai Konzervatívok és Reformisták európai frakcióját, mert „nem értenek mindenben egyet a pártszövetség politikájával”.

Klus hozzátette, szurkolója a visegrádi együttműködésnek, az SaS-nek jó szervezeti kapcsolatai vannak a lengyel PiS-szel, de a magyar kormánypárttal is. A világnézeti kérdésekben azonban „nincs teljes összhang”.

2021-07-17 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 3. nap, Közép-Európa víziója, Martin Klus
Martin Klus szlovák külügyi államtitkár
Fotó:  Fábián Gergely

Berényi József kiemelte, a mai napig motiválja az európai politika. Az MKP az Európai Néppárt tagja maradt, de a Régiók Bizottságában, aminek megyei alelnökként Berényi is tagja, több kérdésben az ECR-rel szavaz. Berényi hozzátette, ő is érzékeli, hogy nagy világnézeti átalakuláson ment át a Néppárt. Hangsúlyozta, a nemzeti közösségek ügye háttérbe szorul a bevándorlók és az LMBT-közösségek ügye mögött. Kulcsfontosságúnak nevezte az Unió jövőjéről induló vitát, ami irányt szab annak, milyen értékek mentén fejlődhet tovább az EU.

Létezik-e közép-európai identitás?

Németh Zsolt rámutatott, a szlovákok és a magyarok nagyon hasonló múltra tekinthetnek vissza. Közös történelmi-földrajzi régióhoz tartoznak, a német- és oroszajkú Európa között elhelyezkedő Közép-Európában élnek. A régióban nemcsak az érdekek, de az értékek is közösek. Ilyen a szabadság szeretete: a birodalmi törekvések kivédése – ez megnyilvánul Brüsszellel szemben is. A V4-ek gyakorlatias, racionális alapokon működnek együtt: közös megoldásokat keresnek a megoldandó problémákra. A régió kapcsolatainak újjáépítése nagyon erős törekvés: a hiányzó észak-déli közlekedési folyosó újjáteremtése napirenden van. A közép-európai együttműködés önkéntes, vagyis ott működnek együtt a régió államai, ahol közös érdekeket találnak – tette hozzá Németh.

Klus szerint alapvető probléma a régió államait összekötő infrastruktúra hiánya. Közös pontnak nevezte az energiapolitikai érdekeket is – ezekben a kérdésekben szerinte is kulcsfontosságú az együttműködés.

A helyi identitásokról szólva Klus elmondta, a szlovák közigazgatási beosztás szakított a történelmi régiókra való felosztással, most lehetőség van egy újabb önkormányzati reformra, ami ezt a szempontot is figyelembe veszi. Az államtitkár utalt a pénteki találkozóra, ahol a V4-es házelnökök is arra koncentráltak, ami összeköti és nem szétválasztja a régió nemzeteit.

2021-07-17 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 3. nap, Közép-Európa víziója, Berényi József
Berényi József
Fotó:  Fábián Gergely

Berényi József üdvözölte Klus felvetését, a megyerendszer lehetséges átalakításáról. Berényi szerint a cseh-szlovák egyeztetések rendszerszintűek, a magyar-szlovák együttműködéshez azonban szükség van kezdeményező erőre. A lengyel-magyar viszony az elmúlt években elmélyült. Szlovákia számára is szükséglet a V4 – hivatkozott Berényi a volt szlovák kormányfőre, Igor Matovičra. A bizalmi viszonyt azonban tovább kell erősíteni Magyarország és Szlovákia között – tette hozzá Berényi.

Vannak-e közös közép-európai sorskérdések?

A lengyelek vállalják, hogy a közép-európai együttműködés motorjai, ez a V4 előnyére válik – hangsúlyozta Németh Zsolt. Nagy nyomás tapasztalható a külső erők részéről a V4-ek megosztására. Vannak, akiket Közép-Európában is a Nyugathoz való alkalmazkodás kényszere vezérel – ők a „mindenkori labancok, a mindenkori kommunisták”. A Nyugathoz való alkalmazkodás önmagában nem érték, ahogy az öncélú szembenállás sem. Az együttműködés akkor hasznos számunkra, ha az érdekeink egybeesnek.

Klus megjegyezte, hiányzik a szlovák parlamentből a magyar képviselet, az SaS kész koalíciós partnerként együtt dolgozni a magyar közösség képviseletével. A V4 komoly súllyal bír az Unióban, ami eredményekben is megmutatkozik. Ilyen közös fellépés mutatkozott meg az európai mentőcsomag kérdésében és a költségvetési vitában is – vagy a sikeres járványellenes együttműködésben is – tette hozzá Klus.

Berényi szerint az uniós tagság erősíti a közép-európai együttműködést is. Bürokratikus akadályok azonban máig vannak, van min javítani – emelte ki az MKP alelnöke.

Ha a magyar érdekképviselet visszakerül a parlamentbe, nem engedheti el a számára fontos témákat. A kisebbségi önkormányzat és az állampolgárság ügyét rendezni kell – vetette fel Berényi, és tudatosítani, hogy Dél-Szlovákiában mindig demokratikusan álltak a politikai kérdésekhez.

Klus tagadta, hogy hungarofób lenne, elnézést kért azért, hogy félreérthetően nyilatkozott, amikor a kettős állampolgárság kérdését összekötötte a kaukázusi válságrégiók helyzetével. Problémásnak írta le a kettős állampolgárság lehetőségét tiltó törvényt, sajnálatosnak nevezte a bizalom hiányát a kérdésben, amihez az ő nyilatkozatai is hozzájárulhattak. A kulturális-történelmi kötődést azonban személyesen nem tartja oknak a második állampolgárság megadására, szerinte ez a felfogás összhangban van az európai szabályozással. A 2010-es törvény megváltoztatását azonban támogatja, elfogadhatónak tart egy kompromisszumos megoldást, akár a magyar közösség képviseletének együttműködésével.

2021-07-17 Gombaszög, Gombaszögi Nyári Tábor, Gombaszög 2021, 3. nap, Közép-Európa víziója, Somogyi Szilárd
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2021. 07. 19., h - 07:57

Már vártam, hogy neki is az anyja jól beszél magyarul. Ahhoz képest utálja a fajtáját! Barmelyiküknek meg lehet vizsgálni a felmenőit. Nem kell csodálkozni, hogy mindnek magyar ősei vannak. Ebből meg csak egyetlen dolog következik... Na ugye!