2022. november 8., 12:12

Közeleg a felmondási határidő. Augusztus óta senki sem tárgyal az orvosszakszervezet képviselőivel

December 1-jén, azaz huszonkét nap múlva lejár annak a több mint kétezer orvosnak a felmondási ideje, akik az egészségügyben uralkodó állapotok miatt úgy tiltakoztak, hogy beadták a felmondásukat. A felmondások 31 kórházat érintenek országszerte.

Peter Visolajský
Fotó: TASR

Az Orvos Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Peter Visolajský szerint az egészségügyi tárca ennek ellenére nem tárgyal velük. „Az első hónapot elvesztegetett időnek tartjuk. Meg akarunk állapodni a kormánnyal, de a konstruktív vitához a másik fél hajlandóságára is szükség van” – mondta Visolajský az újságírókkal folytatott keddi találkozón. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az orvosok többsége nem merítette ki a szabadságát, mert abban az esetben az érintett egészségügyi intézmények összeomlanának, tájékoztatott a hnonline.sk portál.

A memorandummal nem elégedettek

A legújabb adatok szerint több mint hétezer orvos dolgozik a kórházakban. Visolajský hangsúlyozta, hogy a szakszervezetisekkel utoljára augusztus 19-én tárgyaltak. Azóta tegnapig állítólag senki sem kommunikált velük. Csak hétfőn kora este küldték meg az orvosszakszervezeti képviselőknek azt a memorandumtervezetet, amelyet Vladimír Lengvarský irányításával készített elő a tárca.

Sajnos az csak homályos mondatokat tartalmaz, és nyolc követelésünket nem is tartalmazza”

– értékelte Visolajský a dokumentumot, hozzátéve, a memorandumról szerdán nyilatkoznak bővebben, ugyanakkor igyekeznek a koalíciós és az ellenzéki képviselőknél elérni a rendkívüli parlamenti ülés összehívását a felmondások ügyében.

Nincs időnk a betegek ellátására, a várakozási idők még egyszer olyan hosszúak lettek a járvány előtti időhöz képest, ami felmondásokra késztetett bennünket”

– tette hozzá az Orvos Szakszervezetek Szövetségének vezetője. Mint mondta, a tiltakozás következő formája a törvény által megengedett munkaidőt meghaladó túlórák megtagadása lesz. Trencsénben és Kassán néhány nővér is csatlakozott az orvosok felmondásához.

Összeomlás fenyeget

A pozsonyi egyetemi kórház már október közepén figyelmeztetett az összeomlás veszélyére, ha az orvosok távozására valóban sor kerül. Amennyiben a helyzet nem változik, decemberben hozzávetőlegesen 400-500 műtétet kell lemondaniuk.

Talán egyetlen kórház sincs ilyen rossz helyzetben Szlovákiában”

– mondta akkor Alexander Mayer, a főváros legnagyobb egészségügyi intézményének igazgatója. Az egyetemi kórház más egészségügyi intézményeket is magában foglal, Ruzsinóban, Pozsonyligetfaluban, az Óvárosban, Pozsonypüspökiben és a Kramáryn is. Az ott dolgozó több mint 1500 orvosból jelenleg 508 áll felmondás alatt.

Az aneszteziológusok és a radiológusok közül távoznak a legtöbben – közel az egyharmaduk.

Ha decemberig semmi sem változik, a kórház kénytelen lesz összevonni az osztályokat és korlátozni a működést. Azt azonban az igazgató nem kívánta részletezni, hogy ez pontosan mit jelent. „Amikor ilyen nagy létszámban mondanak fel az orvosok, a kórház rendkívüli állapotba kerül” – hangsúlyozta Mayer.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.