2022. július 6., 18:07
Frissítve: 2022. júl. 7. 20:50

Kövér László Martoson: A történelemnek az az értelme, hogy amit a Jóisten ránk bízott, megőrizzük - VIDEÓKKAL

Az Esterházy Közéleti Tábor szerda esti közéleti fórumának vendégei Kövér László házelnök, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője voltak.

kövér
Fotó: ma7
Miért győzött Esterházy?

Azé a győzelem, akinek erősebb a hite - idézte köszöntőjében Kövér László korábbi megszólalását Gubík László. Miért győzött Esterházy? - tette fel a kérdést Gubík. Máig aktuális a jelmondata, a mi jelünk a kereszt. Ma is csak a kereszt a mi mentsvárunk, Kelet és Nyugat között Közép-Európában.

Esterházy szülőföldjén maradt, ezzel az életét tette kockára - ugyancsak aktuális üzenet a szülőföldön maradás gondolata. Ahogy ma is érvényes a közép-európai együttműködés gondolata - meg kell találnunk az utat a szomszédos népekhez - fogalmazott Gubík, hozzátéve, hogy Esterházy örökül hagyta ránk, hogy a felvidéki magyarság nagy családként tekintsen magára.

Ha megtörténik a boldoggá, illetve szentté avatása, nagy erkölcsi támaszt jelentene a felvidéki magyarságnak - hangsúlyozta megnyitója végén Gubík.

Kántor Zoltán felvezetőjében hangsúlyozta, a nyári táborok hagyományosan találkozási helyek, ahol a magyarországi és a külhoni "tudás" összegyúrható. 

Megőrizzük, amit a Jóisten ránk bízott

Kövér László Fukuyama és Huntington elhíresült mondataira utalva elmondta, a történelemnek nem célja van, hanem értelme. A történelemnek az az értelme, hogy amit a Jóisten ránk bízott, megőrizzük. Vagyis a magyarság megmaradjon hitében, erejében - ez lehet a nemzetpolitika kiindulópontja.

Nem túlzás azt állítani, a trianoni döntés megfogalmazói el akarták pusztítani a magyarságot. 2004. december 5-e ehhez hozzátette a lelkek Trianonját. Ez volt az örvény mélypontja, ahonnan 2010 után sikerült elrugaszkodni - fogalmazott Kövér.
kövér
Fotó:  ma7
Szűkíti a nemzetpolitika mozgásterét az ukrajnai háború

A nemzetpolitikai terveket keresztül húzta az ukrajnai háború, ami új helyzetet idézett elő. Ma komoly reményekkel a magyar nemzeti sérelmeket felvetni, nem tűnik különösebben aktuálisnak - szögezte le Kövér.

Föl kell készülnünk arra, hogy a nemzeti sérelmeket tartja majd az európai közvélemény a háború kirobbantó okának, ami a nemzeti kisebbségek jövőbeli jogérvényesítésére is kihathat.

Igaz, tette hozzá Kövér - Ukrajna uniós tagjelöltségének előfeltételeként vállalta a kisebbségi jogok érvényre juttatását.

Kisegítő hadai legyünk az Egyesült Államoknak?

Hosszú évek óta zajlik a vita Európa jövőjéről. A vita valóságos indoka Kövér szerint az volt, hogy kihozzák az előre megírt konzekvenciát: a problémák megoldásának egyetlen lehetséges útja a tagállamok szuverenitásának korlátozása, Brüsszel "birodalmi" központtá emelése.

A vita iránya valójában arra mutat, hogyan legyünk kisegítő hadai az Egyesült Államoknak, miközben a világban több erőközpont alakult ki. Ebben a kontextusban kell elhelyezni a nemzetpolitikai törekvéseket.

A kárpátaljai magyarságot a háború létében fenyegeti, a belső menekülthullám az etnikai arányok megváltoztatásához vezet - szögezte le Kövér, aki szerint azonban a magyar közösség megmaradásának esélyét nem szabad feladni.

Csoda, hogy a magyar nemzet fenn tudott maradni

Potápi Árpád János hangsúlyozta, Esterházy János volt a legnagyobb felvidéki magyar, hisz arisztokrataként választhatta volna Magyarországot, de ő az itt maradt, a közösség szolgálatát választotta. Kiállt a szlovákok és egyedüli képviselőként a zsidók mellett is. Rámutatott a fasiszta és a kommunista birodalom veszélyeire.

Esterházy szimbolizálja a Kárpát-medencei magyarságot - emelte ki Potápi, aki szerint a huszadik század olyan veszteségeket okozott nekünk, amelyekre nem gondolhattunk a XIX. században. Csoda, hogy a magyar nemzet fenn tudott maradni.

Sokat szoktam gondolkodni rajta, biztos a jelenlevők is, hogy az első világháborút követően miért volt az, hogy amikor a legjobban kellett volna kiállnunk magunkért, akkor feloszlattuk a hadsereget, és a Székely Hadosztályon és néhány más törekvésen kívül nem volt, aki védje az országot. 15-20 év alatt nagyon sok veszteség érte a magyarságot. Világháborúk, kitelepítések, málenkij robot, hadifogság, 1956, minden szépségével és borzalmával, aminek szintén az lett a következménye, hogy 200 ezer ember elhagyta Magyarországot. Csoda, hogy ilyen körülmények között 1989-ben sikerült elindítanunk a demokratikus változásokat - emelte ki Potápi.

A Fidesz újabb győzelme annak köszönhető, hogy ki mertünk mondani komoly dolgokat, az emberek pedig tudatosították, hogy amit mi mondunk, az a normális Európa fennmaradásához járul hozzá.

A határon túli magyarok is a Fideszben látják a biztonságot, és a biztos partnert. Potápi ezt megköszönte a választóknak, a felvidékieknek is, akik döntő mértékben nem tudtak részt venni a választásokon, de más módon igyekeztek bekapcsolódni a választási kampányba és a mozgósításba. A felvidéki magyarság is kellett ahhoz, hogy ilyen szép eredményeket tudjunk elérni - szögezte le a nemzetpolitikai államtitkár.

A magyar kormánynak kötelessége foglalkozni a nemzetpolitikával

A magyar kormánynak kötelessége foglalkozni a nemzetpolitikával, hisz az ország és a nemzet határai nem azonosak.

Potápi szerint addig beszélhetünk a nemzet határairól, ameddig a nemzeti intézményrendszerek határa elér. A politikai intézményrendszert nem szabad kikerülni, mert ha ez gyenge, annak az érdekképviselet látja kárát. A magyar közösségeknek olyan érdekvédelmi szervezeteket kell létrehozniuk, amelyek helyi, regionális és országos szinten erősen tudják a helyi kisebbségek érdekeit képviselni.

Ha az elmúlt 12 év eredményeit kellene felsorolni, és minden fejezet egy oldal lenne, beleértve az iskolákat, óvodákat, egyházi intézményeket, felsőoktatási intézményeket, vállalkozói támogatásokat, akkor ez egy 100 ezer oldalas könyv lenne - fogalmazott Potápi.

közönség
Fotó:  ma7
Amerikát tartsd bent, az oroszokat kint, a németeket pedig lent

Ha józan paraszti ésszel közelítjük a dolgokat, hamar rájövünk az igazságra - fogalmazott Kövér.

Ma már mindenki tudja, még ha sokan el is terelnék a figyelmet, az ukrajnai háború fő oka abban az amerikai stratégiában keresendő: "Amerikát tartsd bent, az oroszokat kint, a németeket pedig lent" - idézte a NATO első főtitkárát Kövér László.

Eközben Kína feltörekvő hatalomként közelíti az Egyesült Államokat. Az amerikai rémálom az, hogy Portugáliától Kelet-Ázsiáig egységes gazdasági tér jönne létre - hangsúlyozta a házelnök. Kérdéses, hogy az USA nemzetállam-e még, vagy a "háttérhatalom" irányítja.

Az egyik nagyhatalom kézi vezérlését ne váltsa fel egy másik

A németeknek van okuk aggodalomra, hiszen a stratégiájuk évtizedek óta az Oroszországgal való kapcsolattartáson alapszik.

Kelet-Közép-Európa ütközözónában fekszik, értjük a lengyel történelmi traumákat, de a magyar álláspont az, hogy az egyik nagyhatalom kézi vezérlését ne váltsa fel egy másik.

Közép-Európának a hivatása az lenne, hogy erős, virágzó térség legyen Kelet és Nyugat között - húzta alá Kövér.

Nincs veszítenivalónk

Akármit csinálnak velünk, akkor sem tudják elhallgatni, mi a véleményünk a világról nekünk magyaroknak. Főleg nem a sorban negyedik kétharmados felhatalmazást követően.

Ha nem támadták volna ilyen ádázul az Orbán-kormányt, már nem is biztos, hogy kormányon lennénk. Pont ez az erőnk, nincs veszítenivalónk - húzta alá Kövér.

Próbálunk kitartani, amíg a víz visszamegy a medrébe Nyugaton is. Amit a nyugati politika művel, az valóságidegen.

A józan szlovákok is a közös közép-európai érdekek mellé állíthatóak

A mi fegyverünk az, hogy elmondjuk az igazságot - tette hozzá Kövér, aki szerint nincs józan magyarázat arra, ami történik. Azért kell higgadtnak maradnunk, mert ugyan mi magunk sem vagyunk szentek, amivel szembenállunk, maga a gonosz.

Nem szabad megfeledkezni a Beneš-dekrétumokról, de az aktuális kérdések kapcsán a józan szlovákok is a közös közép-európai érdekek mellé állíthatóak - emelte ki a házelnök.

A lengyel példa is azt mutatja, fontos megőrizni az empátiát és a mértéktartást, a második világháború idején ellenséges katonai szövetségben voltunk, de a történelmi barátság legszebb példáit idézi fel ez a korszak.

közönség
Fotó:  ma7

 

A normális világ áll szemben a nem normális világgal

Miért nem próbálják meg az arab világot, vagy Kínát érzékenyíteni – tette fel a kérdést Potápi Árpád János. Előbb-utóbb egyre többen észre fogják venni, hogy a normális világ áll szemben a nem normális világgal. Annak kapcsán, hogy a szlovák külügy az irodájában található Nagy-Magyarország térkép miatt bírálta őt, az államtitkár elmondta, bárhogy ült volna az irodájában, csak ilyen térkép előtt tudtak volna lefényképezkedni. A térképek a múltat képviselik, annyiban, hogy történelmi térképek.

Ha a történelmi dolgok sértik a szlovák külügyet, akkor el kellene feledkeznünk arról is, hogy Pozsony évszázadokig magyar főváros volt. A szlovák külügynek érdemes volna elolvasni Zuzana Čaputová köztársasági elnök borsi beszédét, melyben elmondta, a magyar történelem nagyjai a szlovák történelem nagyjai is, illetve azok a szlovákok, akik Magyarországon tevékenykedtek, Magyarországot erősítették - hangsúlyozta Potápi.

Mi, közép-európai népek legyünk tisztában a múltunkkal, így próbáljuk egymást erősíteni. Az államtitkár elmondta, meg kell erősíteni a közösségeket, úgy, hogy a nehéz helyzetekben is meg tudják tartani a nemzeti közösséget. A nemzetpolitika legfontosabb célja az, hogy minden magyar ember meg tudja őrizni az identitását, kultúráját, nyelvét. Nyilván a mindent felülíró háború miatt most a legfőbb nemzetpolitikai cél az, hogy a kárpátaljai magyarok meg tudják őrizni az identitásukat, kultúrájukat. Az államtitkár abban bízik, hogy a magyarság számában is megerősödik, és gazdaságilag is.

Nincs több dobása a felvidéki magyar politikának
Kövér László szerint a felvidéki magyarság jövője szempontjából döntő fontosságú a politikai érdekképviselet súlya és ereje. Soha ne veszítsék szem elől a politika alakítói, hogy nincs több dobása a felvidéki magyar politikának. Ha a Szövetség nem lesz sikeres, nem biztos, hogy vezet még visszaút a pozsonyi parlamentbe.

Ebből adódóan nagy a felelőssége a politika alakítóinak, vagyis olyan politikát kell folytatni, hogy az egyszerű magyar választóknak ne legyen kétsége afelől, hogy egy őt képviselő pártra szavaz. Sok sikert kívánok önöknek, és a Jóistentől pedig bölcsességet - zárta gondolatait Kövér.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.