2023. november 14., 08:40

Környezetvédelmi szervezetek képviselőivel találkozott a köztársasági elnök

Környezetvédelmi civil szervezetek képviselőivel találkozott hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök. Közös céljuk, hogy eredményeket érjenek el a globális felmelegedés lassítására és az éghajlatváltozás enyhítésére irányuló nemzetközi erőfeszítések terén. A találkozóról a közösségi médiában számolt be az államfő.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

„A klímaválság az élet minden területére hatással van. Az idei évet valószínűleg a mérések történetének legmelegebb éveként regisztrálják" - magyarázta az elnök asszony, és hozzátette, Szlovákiában ez a szélsőséges időjárásban nyilvánult meg, hőhullámok és özönvízszerű esőzések voltak.

A találkozó az ENSZ decemberi COP28 klímakonferenciájának előkészítése jegyében valósult meg. Lucia Szabová, a Klímakoalíció képviselője elmondta, a konferencia prioritásairól tárgyaltak az államfővel.

Ilyen például a fosszilis tüzelőanyagok használatának visszaszorítása, az energiahatékonyság, vagy a tiszta energiára való átállás. Szó volt a találkozón arról is, hogy tájékoztatni kell az embereket, illetve arról, hogy milyen előnyökkel járnak a klímavédelemre vonatkozó megoldások.

„Gyakran észre sem vesszük, hogy a nemzetközi egyezményeknek és erőfeszítéseknek köszönhetően eurómilliárdok érkeznek Szlovákiába" - tette hozzá Szabová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.