2023. szeptember 16., 13:03

Kormányfői munkalátogatás a helembai hídon

A szlovák-magyar határon nem jegyeztek fel illegális bevándorlással összefüggő súlyos incidenst vagy a közrend megzavarását - nyilatkozta Ódor Lajos szlovák kormányfő a helembai határátkelőn tett szombati látogatása során.

odor a helembai hidon
Fotó: Bokor Klára

Ódor Lajos miniszterelnököt Roman Zvoda, a Nyitra-megyei rendőrség igazgatója várta a hídnál. 

Az igazgató arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy közös őrjáratokat tartanak magyar kollégáikkal is, akikkel nagyon jó az együttműködés. Sőt, Magyarország területén is közösen járőröznek. A miniszterelnök számtalan kérdést intézett az igazgatóhoz, aki elmondta, a legtöbben kora reggel és éjszaka lépik át a zöldhatárt, de több csoport fényes nappal érkezik. Most már a hadsereggel együtt dolgoznak, így nagyobb területet tudnak az ellenőrzésük alatt tartani. Igyekeznek a migránsokat még azelőtt begyűjteni, mielőtt azok a lakosokkal találkoznának. Ezután elszállítják őket a gyűjtőközpontokba, Helembáról Párkányba vagy Ipolyságra, ahonnét autóbusszal kerülnek az idegenrendészeti központokba, ott megkapják papírjaikat.

zvada rendőrfőnök
Roman Zvoda
Fotó:  Bokor Klára

A miniszterelnök azon kérdésre, milyen a helyzet a faluban, Roman Zvoda elmondta, a lakosok biztonságérzete csökkent, de jó az együttműködés a rendőri szervek és az önkormányzatok között. Véleménye szerint a migránsáradatot még a szerb-magyar határon kellene megállítani. Ő már ott is szolgált, van tapasztalata milyen nehéz ez, mert a migránsok újabb és újabb helyeken és módszerekkel próbálkoznak.

odor helembán
Fotó:  Bokor Klára

Az Ipoly parti sajtótájékoztatón Ódor Lajos is egyetértett a véleménnyel, hogy a leghatékonyabb megoldás a migránsok megállítása lenne a schengeni övezet külső határán, jelen esetben a szerb-magyar határon. Bár ez egy rövidebb határszakasz, és rengeteg határőrt telepítenek rá, és Szlovákia is próbál segíteni, mégsem sikerül felfognia a migrációt az Európai Unió határain.

Azon dolgozunk, hogy még Magyarországon begyűjtsük a migránscsoportokat és vissza legyenek véve a szerb határra. Itt a határt hermetikusan lezárni nem lehet. A rendőrség egyelőre bírja a munkát úgy, hogy erősítést kaptak. Eddig semmi nagyobb rendbontás, garázdaság nem történt azon kívül, hogy két politikus összeverekedett. Bár ide jönnek Szlovákiába, de maradni nem akarnak, mennek tovább Németországba”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Újságírói kérdésre, hogy vélekedik arról, hogy nem sikerült a parlamentnek szavaznia a migránsoknak kiállítandó dokumentumok kiadásának eltörléséről, Ódor elmondta, nagyon csalódott, hogy ilyen komoly probléma is a választási kampány része. Ha esetleg a választásokig egy képviselő benyújtana ilyen kérést, akkor megpróbálnak szavazni róla, de erre nagy esélyt nem lát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.