2019. december 28., 12:08

Kórházi osztályokat zárhat be a nővérhiány

A nővérek elmennek és el fognak menni, nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Monika Kavecká, a Nővérek és Szülésznők Szakszervezetének elnöke.

Fotó: TASR

Hozzátette, lehet, hogy a kórházigazgatók azt gondolják, a nővérek nem megfelelő bérezésével takarékoskodnak, viszont ennek pont az ellenkezője az igaz. Kórházi osztályokat fognak bezárni azért, mert nem lesz, aki a betegekről gondoskodjon.

A szlovákiai egészségügyben kevés dolog van, amit érdemes megőrizni, mivel a pénzügyi keselyűk Klondike-jává vált, akik nem szégyellnek pénzt keresni a halálon és a betegek egészségén. Amit meg kell őrizni, azok főleg az áldozatkész nővérek és orvosok, akik itt maradnak, mert nekik fontosak a betegek”

– jelentette ki a szakszervezeti elnök.

Nem minden nővér bére emelkedett

Kavecká arról is beszélt, hogy a beígért bérnövekedést nem minden nővér és szülész asszisztens kapta meg, csupán a pénzek áthelyezése történt meg egyik tételből a másikba. Véleménye szerint az egészségügy alapja a személyzet, amely a betegekről gondoskodik, éppen ezért erre kell összpontosítani, és olyan feltételeket teremteni számukra, hogy minőségi munkát végezhessenek.

A 2019-es év szerinte nehéz volt. A minisztérium és más felelősök nem hallgatják meg a nővérszakszervezetek érvelését és felhívásait a munkakörülmények sürgető javítására vonatkozóan. Azt mondta, az egészségügy összeomlik, a nővérek átlagéletkora növekszik, az erős évjáratok lassan nyugdíjba mennek, a fiatal nővérek számára pedig vonzóbb a pénztári vagy éppen a szalag mellett végzett munka.

„Ennek a következménye pedig az, hogy az osztályokat úgymond hónapokig festik, a betegek többet várnak a műtétre és gyógykezelésre. De úgy látszik igaz, hogy a szlovák még a bitófát is megszokja” – konstatálta.

A biztosítók követeljenek minőségi egészségügyi ellátást

Kavecká szerint sokkal jobban oda kellene figyelni az egészségügyi ellátás minőségének ellenőrzésére és megbüntetni a felelősöket, akik miatt feleslegesen halnak meg emberek. Ehhez meg kell szüntetni a kereszttulajdont és korrekt szabályozást bevezetni a minisztériumban, hogy az elvezetések az emberek gyógyítására legyenek felhasználva, ne pedig a gyógyszeripari cégek és pénzügyi cápák zsebét gazdagítsák.

egészségügyi nővér
Fotó:  TASR

Itt az ideje, hogy a biztosítók felhagyjanak a tétlenséggel és követeljék a minőségi egészségügyi ellátást.

Összegyűjtötték a személyzet hiányára vonatkozó bizonyítékokat, a minisztérium hallgat

A nővérek és szülésznők szakszervezete az orvosok szakszervezetével együtt „Ne kiabálj a nővérrel, írj a minisztériumnak” címmel kampányt folytatott. Ennek során összegyűjtöttek több tucat olyan észrevételt, ami bizonyítékként szolgált a kórházakban uralkodós személyzethiányra és azt kérték a minisztériumtól, végezzen ellenőrzéseket az intézményekben.

Az állam válasza erre a hallgatás volt, amivel a minisztérium elismerte, hogy nem képes (vagy nem akarja) elvégzeni ellenőrző feladatát és ezzel védeni a betegek életét és egészségét”

– szögezte le Kavecká. Szerinte a szakszervezetek rámutattak arra, hogy a minisztérium tehetetlen az egy nővérre és orvosra eső páciensek maximálás számának ellenőrzése terén.

Szakszervezetük, az elnök asszony szerint, legalább lokális szinten megpróbál jobb munkakörülményeket kiharcolni a nővéreknek és szülésznőknek.

„Jönnek a választások és mi ezt az időszakot, akárcsak az új kormány alakulását, ki akarjuk használni arra, hogy jobb helyzetbe hozzuk az egészségügyet, hogy a tárca a betegre és a személyzetre összpontosítson és ne a kiszipolyozó csoportok karjaira” – zárta mondandóját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.