2024. január 8., 18:55

Korčok szerint az államfőválasztás kulcskérdése az egyensúly fenntartása

A mostani államfőválasztás tétje, hogy a kormányfő az elnöki hivatalon keresztül átveszi-e a teljes irányítást az országban, és minden hatalom egy kézben összpontosul – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ivan Korčok államfőjelölt.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

A kulcskérdés szerinte az egyensúly fenntartása, illetve szükség esetén a kormány ellensúlyozása.

Szigorú, de igazságos államfő akarok lenni, aki a kormány jó lépéseit is képes elismerni, de határozottan szembehelyezkedik vele, ha nem az ország érdekei szerint cselekszik

– szögezte le Korčok.

Aktív és független államfő szeretne lenni, aki ismeri és érti az ország gondjait.

Világossá akarja tenni, hogy Szlovákia a szabad világhoz tartozik, és az országot, annak minden polgárát szolgálni szeretné. Az elkövetkező időszakban intenzív kommunikációra készül a választókkal.

Az elnökválasztáson feltehetően szintén induló Peter Pellegrini házelnök (Hlas-SD) Korčok szerint továbbra is a kormánykoalíció érdekeit szolgálná, ha győzne.

Az államfőválasztás első fordulóját március 23-án tartják. Ha szükség lesz rá, a második forduló április 6-án lesz. Az időpontokat hétfőn hirdette ki a házelnök. Zuzana Čaputová államfő megbízatása június 15-én telik le, nem indul újra a posztért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.