2022. december 23., 19:36

Kollár: Tiszteletben tartom az államfő által megszabott útirányt

Zuzana Čaputová államfő átmenetileg Eduard Heger (OĽANO) kormányát bízta meg az állam irányításával, és ha a politikai pártoknak január végéig nem sikerül megegyezniük az előrehozott választásokban, akkor hivatalnokormány veszi át az irányítást.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Ezt a TASR TV-ben mondta Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom és a parlament elnöke.

Szerinte az államfő meghagyhatná az ellenőrzése alatt Heger megbízott kormányát egészen a rendes parlamenti választások időpontjáig, de másképp döntött.

Adott néhány támpontot, amelyet ha nem teljesítünk, visszahívja a kormányt. Ha nyárig nem készítjük elő az előrehozott választásokat, akkor hivatali kormányt fog kinevezni”

– állapította meg Kollár. „Tiszteletben tartom az államfő által megszabott feladatot, útirányt” – tette hozzá.

Ha a parlamenti pártoknak meglenne a politikai akarata, és a parlament jelenlegi felállásában összegyűjtenék az új kormány létrehozásához szükséges 76 aláírást, akkor azt az államfőnek szerinte tiszteletben kellene tartania. Ez a lehetőség azonban Kollár szerint már nem reális.

Most már nem érvényes, hogy az SaS egy új parlamenti többség létrehozásáról akarna tárgyalni”

– közölte.

A Sme rodina szerinte Heger kormányának a visszahívásáig korrekt koalíciós partnerként viselkedett, és a képviselői többségében elutasították a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ennek az lett az ára, hogy hárman kiléptek a frakcióból.

Korrekten jártak el. Először kiléptek, és csak utána szavaztak a kormány ellen”

– emlékeztetett Kollár.

Ugyanakkor sikerült elegendő szavazatot szerezni a jövő évi állami költségvetés jóváhagyásához. „Mindenki engedett valamennyit” – állapította meg Kollár. „A költségvetés azért fontos, hogy az embereknek szánt segítség célba érhessen” – mondta azt is hozzátéve, hogy minden párt a maga szemszögéből máshogy is el tudta volna képzelni a költségvetést.

A kormány bukásának oka szerinte az OĽANO és az SaS között feszülő, évek óta húzódó ellentét.

Olyan erős volt az ellenségeskedés, hogy ez Matovič kormányának a bukásához vezetett, de a volt kormányfő kapta meg a pénzügyminiszteri posztot. Utána a helyzet tovább eszkalálódott, és oda vezetett, hogy az SaS szeptemberben kilépett a kormánykoalícióból. A kormány így kisebbségbe került. Elvileg bármikor visszahívhattak volna minket”

– figyelmeztetett Kollár.

Ennek ellenére szerinte fontos törvényeket tudtak elfogadni. „Nyár óta gyakorlatilag minden törvény átment. Most megakadtunk a költségvetés miatt, és mert az SaS az ellenzékkel együtt a kormány megbuktatása mellett döntött. De ez a sok civakodás és vita várható eredménye” – jegyezte meg.

Kollár szerint ezért sincs értelme annak, hogy egy új kormányt hozzanak létre, amely ugyanazokra az alapokra épül, mint az előző.

Őrültség azt gondolni, hogy ha nem tudtunk három évig együtt kormányozni, megbuktattuk a kormányt, akkor most ugyanazt a régit átalakíthatjuk. Véget kell vetni ennek a cirkusznak. Az embereknek a választásokon kell dönteniük. És meggyőződésem, hogy van elég eszük ahhoz, hogy döntsenek”

– állapította meg.

Szerinte nem ésszerű Robert Fico volt kormányfő és Smer-SD-elnök visszatérésével riogatni az embereket. „Ha Ficónak vissza kell térnie, akkor mindegy, hogy erre júniusban, szeptemberben vagy februárban kerül-e sor. Ezenkívül a pártpreferenciák alapján nem úgy néz ki, hogy ő fog kormányt alakítani” – zárta Kollár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.