2022. november 20., 15:57

Kollár: Ha az orvosok ezrei mégis felmondanak, mi is kilépünk a kormányból

Ha a több ezer orvos tényleg felmond, és felborul az egészségügyi rendszer, a Sme rodina mozgalom kilép a kormányból. Jelentette ki Boris Kollár házelnök, a mozgalom vezetője a TA3 Politikában című vasárnapi vitaműsorában. Richard Sulíkkal, az SaS vezetőjével egyetértettek abban, hogy az Orvos Szakszervezetek Szövetségének (LOZ) nyomása a kormánnyal folytatott tárgyalásokon kezd zsarolásra hasonlítani.

Boris Kollár
Boris Kollár, a parlament elnöke
Fotó: TASR

„Ha 3000 orvos távozna a rendszerből, akkor mi is megyünk, nem lehetek egy olyan helyen, ahol tönkremegy az egészségügyi rendszer. (…) Ezt én nem írom alá, nem fogok páncélozott szállítókocsiban közlekedni az utcán” – jelentette ki Kollár. Sulík szerint azonban politikai színházról van szó csupán, és a mozgalom nem távozik a kormányból.

Ha nem sikerül megegyezni az orvosszakszervezetekkel, Sulík szerint az a miniszterelnök és az egész kormány hibája lesz.

Kollár azonban nem gondolja, hogy a miniszterelnök megbukott volna, írja a standard.sk portál.

A parlament elnöke azt is megjegyezte, senkinek sem volt akkora fizetésemelése, mint az orvosoknak. Kollár szerint ők is arra törekedtek, hogy a kormány az orvosok fizetését a csehországi fizetések szintjéhez igazítsa. Úgy véli, végül sok orvos észhez tér, és visszavonja a felmondását.

Már az orvosoknak is kellemetlenül kell érezniük magukat attól, amit a szakszervezetisek csinálnak”

- mondta hozzátéve, ha a LOZ még nagyobb nyomást gyakorol, az már zsarolás lesz. Sulík ebben egyetértett vele, mint ahogyan abban is egyetértettek a politikusok, hogy a kormánynak korlátozottak a lehetőségei.

Sulík szerint probléma azonban a másik oldalon is van, nemcsak a LOZ oldalán, ami alatt a kormány szélsőséges vezetői kudarcát érti.

Itt az OĽANO-nak is vaj van a fején, már csak azért is, mert nem tárgyaltak, vagy azért, mert eleinte alkalmatlan volt az egészségügyi miniszter, most meg gyenge, vagy pedig azért, mert rossz menedzsereket raktak az állami biztosítóba vagy a kórházakba”

– sorolta.

Kollár egyetértett azzal, hogy a kórházakban több esetben nem megfelelő a menedzsment, sokszor baráti alapon nevezik ki a kórházigazgatókat. Mélyebb problémát lát azonban abban, hogy a legnehezebb eljárásokat az állami kórházakban végzik, amelyek anyagi gondokkal küszködnek. Arra is rámutatott, hogy az egészségügyi problémák régebbi keletűek, és valamennyi kormány rányomta erre a kézjegyét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.