2023. szeptember 3., 15:52

Kollár és Danko szerint is minősíthetetlen az államfő és a miniszterelnök távolmaradása az állami ünnepről

Zuzana Čaputová államfő és Ódor Lajos miniszterelnök azzal indokolták a Jozef Miloslav Hurban állami kitüntetések átadásáról való távolmaradásukat, hogy nem szerették volna, ha ezzel részt vesznek az előválasztási kampányban. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke, illetve Andrej Danko, az SNS elnöke azonban az RTVS politikai vitaműsorában egyetértett abban, hogy ez nem idok.

Boris Kollár
Fotó: TASR

Kollár szerint ezen a napon a szlovák alkotmányt ünneplik, ezért meggyőződése, hogy mindkét közjogi méltóságnak jelen kellett volna az ünnepségen lennie.

Andrej Danko
Fotó:  TASR

A parlament volt elnöke, Andrej Danko SNS-elnök ebben egyetért Boris Kollár jelenlegi házelnökkel, szerinte az ilyen rendezvényen való részvétel azt jelenti, hogy megtisztelik az alkotmányt és az államot.

Kollár nem is érti a választás előtti küzdelemben való esetleges részvételről szóló érveket. Jelezte egyúttal, hogy a rendezvény a jövőben veszélybe kerülhet.

Ha az egyik párt hatalomra kerül, amint azt a legutóbbi felmérés jelezte, a Hurban állami kitüntetéseket akár el is törölhetik"

- mondta. A parlament rendkívüli ülése kapcsán Kollár kijelentette, hogy 

támogatja az ambuláns sürgősségi kórházi ellátás megváltozásával foglalkozó ülést, de először az egészségügyi dolgozók képviselőivel szeretne beszélni.  

Azt viszont kizárta, hogy támogatná a büntetőtörvény módosításával foglalkozó ülést. Úgy véli, hogy ezzel a témával visszaélnek majd a választási kampányban. 

Andrej Danko úgy gondolja, hogy a kormányjavaslatokról szóló ülések csak a jelenlegi miniszterelnök PR-tevékenységeiről szólnak.

Mindketten véleményt nyilvánítottak a jövő évi államfőválasztás eddigi jelöltjeivel kapcsolatban is. Kollár ezúttal is megerősítette, hogy pártja nem indít saját jelöltet az államfőválasztáson. Mint mondta, azt viszont csak akkor döntik el, hogy kit támogatnak, ha már minden jelölt ismert lesz.

Ivan Korčok és Ján Kubiš volt külügyminiszterek szakmailag felkészült jelöltek.

Danko azonban Korčokban Zuzana Čaputová folytatását látja, ám a megfelelő jelöltről neki teljesen mások az elképzelései.

Mint mondta, az SNS csak abban az esetben indít saját jelöltet, ha nem születik megegyezés a jelölt személyéről az esedékes kormánykoalícióban, amelynek az SNS is része lesz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.