2021. február 1., 16:42

Kolíková: Öngyilkossági kísérletként kezeljük a volt államtitkár esetét

Előzetesen öngyilkossági kísérletként kezeljük Monika Jankovská ügyét – mondta a hétfői kormányülés után Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter, de hozzátette, a gyanúsított azt mondta, nem volt ilyen szándéka.

Fotó: TASR

„A vádlott elmondása alapján nem öngyilkossági kísérletről van szó. Tekintettel arra, hogy nagyobb adagot vett be a gyógyszerekből az orvos által felírtnál, elképzelhető, hogy más szándéka is volt, mint hogy nyugodtabban aludjon” - tette hozzá Kolíková. A miniszter ezzel kapcsolatban bizottságot hozott létre a Büntetés-végrehajtási Alkalmazottak Testülete (ZVJS) eljárásának ellenőrzésére.

A miniszter információi szerint Monika Jankovskát mindig egy hétre kapta meg a gyógyszereit. „Nem érvényes az a szabály, hogy a napi adagot osztják ki és az őrség jelenlétében kell bevenni a gyógyszert” - mondta Kolíková, hozzátéve, hogy már kérte ennek a gyakorlatnak a felülvizsgálását.

Kolíková tudomása szerint a gyanúsított olyan gyógyszereket szed, amelyek nem okozhatnak súlyos egészségkárosodást akkor sem, ha nagyobb adagot vesz be belőlük.

A besztercebányai fogva tartási intézet alkalmazottai vasárnap (január 31.), a gyanúsítottal való kommunikálás során észlelték, hogy az nem a megszokott módon reagál. Vasárnap kivizsgálták a Besztercebányai Egyetemi Kórházban, erősítette meg Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője Monika Jankovská tavaly március óta van vizsgálati fogságban, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Vihar fedőnevű akció keretében vette őrizetbe. 2021. január 22-én a Speciális Büntetőbíróság bírója elutasította szabadlábra helyezési kérelmét.

November végén Jankovskát két napon át hallgatta ki a NAKA nyomozója Nyitrán. A nyilvánosságra hozott információk szerint Jankovská. Marian Kočner üzletemberhez fűződő kapcsolatáról, és a bírósági döntésekbe való beavatkozásairól is beszélt.

Tavaly március 11-én, a Vihar akció során 13 bírót vett őrizetbe a NAKA korrupció, az igazságszolgáltatás függetlenségébe való beavatkozás és az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanújával. Monika Jankovskát a tavaly októberi Forgószél akció után további bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg. 2020 szeptembere óta a trencséni Fatima bár átvétele ügyében is gyanúsítottként szerepel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.