2021. június 29., 11:00

Klus: egyszerűsödnek a külföldre utazás feltételei, ha van oltás, nincs karantén

Martin Klus, a külügyminisztérium államtitkára tegnap késő este arról beszélt a TA3 hírtelevízióban, hogy a központi válságstáb asztalán van egy, a külföldre utazások feltételeit érintő fontos változás.

Martin Klus
Fotó: TASR

A válságstáb javaslata alapján mindazok, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát, hazatérésük után

mentesülnének mind a kötelező karantén, mind a kötelező tesztelés alól, függetlenül attól, milyen besorolású országból térnek haza.

Klus elmondta, a közeljövőben megszűnhet az utazási szemafor, a tervek szerint nem osztanák fel az országokat zöld, piros és fekete kategóriákba. Függetlenül attól, honnan tér haza az adott személy, aszerint kell majd karanténba vonulnia, illetve teszteltetnie, hogy be van-e oltva vagy sem.

Klus szerint az oltottak sem 8, sem 14 napos karanténra nem lesznek kötelezhetőek.

Az államtitkár közölte, mindegy, hogy európai vagy nemzeti oltási igazolást mutat fel valaki, mentesül a kötelezettségek alól. Klus szerint mára tudományos bizonyítást nyert, hogy az oltottak nehezebben fertőződnek meg, nehezebben is terjesztik a vírust, s ha megfertőződnek is, tüneteik enyhébb lefolyásúak. 

Az államtitkár arra nem tért ki, mi lesz azokkal, akik ugyan nincsenek beoltva, de igazolni tudják, hogy 180 napon belül estek át a betegségen.

"Motiválni szeretnénk az embereket" - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, bárki szabadon elhagyhatja az országot, ebben nem lesz korlátozás, a beoltottak pedig teljesen szabadon vissza is térhetnek. Klus hangsúlyozta számos európai ország vezetett be hasonló szabályokat. 

A fentiek egyelőre csak javaslat szintjén léteznek, azokat még a kabinetnek is jóvá kell hagynia. 

Ami a gyermekek karanténkötelezettségét illeti, arra az előzetes javaslat alapján hasonló szabályok vonatkoznak majd. Ha a szülők oltva vannak, a gyermek is mentesül a karantén alól, függetlenül attól, kapott-e vakcinát vagy sem. Ha a szülők nincsenek beoltva, a gyermek is kénytelen karanténban maradni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.