Kiszivárgott egy levél: Ha Matovič lelép a kormányból, tucatnyi képviselő távozhat az OĽaNO-ból

Frissítve: 04:21
2021. március 26., 14:45
ma7 Pomichal Krisztián

Újabb érdekes kanyart vett a szlovák kormányválság. 

Fotó: TASR

A TA3 hírtelevízió által nyilvánosságra hozott dokumentum alapján nagyon úgy fest, ha Igor Matovič tényleg lemond, szolidaritásból több OĽaNO-s képviselő is távozhat a frakcióból.

A hírtelevízió által nyilvánosságra hozott levél ma juthatott el a képviselőkhöz, illetve a pártvezetéshez. Ebben az áll, hogy az aláírók, jónéhány OĽaNO-s képviselő továbbra is támogatja a miniszterelnököt, távozása esetén pedig készek elhagyni a frakciót.

Érdekes fordulat: Eduard Heger pénzügy- és megbízott egészségügyi miniszter azt állítja, a levél hamisítvány, ilyet senki nem írt a frakcióból. Ezzel szemben az egyik parlamenti képviselőjük, Ján Herák közölte, legalább 15 olyan kollégáról tud, aki aláírta a levelet. Michal Šipoš, a párt frakcióvezetője a DenníkN kérdésére úgy reagált, "iktatta a levelet".

Ez azért jelentős információ, mert, ha a képviselők valóban távoznak a frakcióból, akkor Matovič nélküli kormány elveszítheti nem csak az alkotmányozó (háromötödös), de még az egyszerű, 76 képviselőt igénylő többségét is.

A levélírók szerint miközben Igor Matovičot nyilvánosan meghurcolják, "mi csak hallgatunk". 

Én nem fogok. Úgy döntöttem, semmi esetre sem támogatom a készülő nyilvános kivégzést (...) Az álláspontom szilárd és változatlan. Nem leszek olyan frakció tagja, amelyik kész saját vezérét ledobni a fedélzetről."

- áll a nyilatkozatban, amelyről egyelőre nem tudni, pontosan kik és hányan írhatták alá, ugyanis Michal Šipoš frakcióvezető nem volt hajlandó elárulni a sajtó érdeklődésére. Közölte, egyelőre ő maga sem tudja.

Az egyes szám, első személyben írt levél azzal zárul, hogy a pártvezetéstől azt követeli, a lehető legrövidebb időn belül foglaljon állást a kormányfő jövőjével kapcsolatban. A pártnak jelenleg 53 képviselője van, a koalíciónak, az SaS-szel együtt 92. Könnyen lehet, hogy a kormányfőt követő képviselők miatt kisebbségbe kényszerül a kormány. Ehhez persze az kell, hogy előbb Matovič, majd a hozzá hű képviselők is beváltsák az ígéretüket. Hogy ez megtörténik-e, egyelőre nem tudni.

Kövesse facebook oldalunkat is!