2023. február 1., 15:34

Kiszivárgott Čaputová szakértői kormányának névsora? Magyar is van köztük!

Szerdán kezdett el körözni az a névsor a szlovák közösségi oldalakon, mely állítólag a Zuzana Čaputová által megbízni kívánt szakértői kormány névsorát tartalmazza.

szlovák parlament
Fotó: TASR/AP

Mint ismeretes, ha a megbízott kormánynak január 31-ig nem sikerült volna megszavaztatni az előrehozott választásokat, az államfő szakértői kormányt bízott volna meg az ország irányításával. A parlament végül az utolsó pillanatban, január 31-én megszavazta az előrehozott választásokat.

Azt Čaputová ugyanakkor mindmáig nem közölte, kik kaptak volna helyet az "ő" kormányában, de a most kiszivárgott névsor talán közelebb visz a megoldáshoz. 

A lista szerint Ivan Mikloš, a Dzurinda-kormány egykori pénzügyminisztere lehetett volna az új kormányfő.

Magyar szempontból különösen érdekes, hogy Čaputová Ódor Lajost, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét kérte volna fel pénzügyminiszternek.

A szakemberrel az elmúlt héten készítettünk nagyinterjút.
lista caputová
Fotó:  Facebook

A lista jónéhány különleges nevet tartalmaz még. A teljesség igénye nélkül érdekes jelölt például Peter Bátor, akiből úgy lett volna védelmi miniszter, hogy közben ő Čaputová egyik tanácsadója. Szintén érdekes választás Juraj Rizman, akiből környezetvédelmi minisztert csinált volna az államfő. Rizman szakmai rátermettségéhez ugyan nem férhet kétség, de az, hogy

ő az államfő jelenlegi élettársa, felvet bizonyos erkölcsi aggályokat.

Čaputová: A lista hamis 

Kitaláció az állítólag kiszivárgott lista a hivatalnokkormány tagjainak névsorával, amely a közösségi hálókon köröz – közölte a TASR-rel Martin Strižinec, Zuzana Čaputová államfő szóvivője.

A lista kitaláció, nem az elnöki irodából származik, és nem is felel meg a valóságnak, ami a lehetséges jelölteket illeti egy esetleges hivatalnokkormányba”

– tette hozzá a szóvivő.

Zuzana Čaputová a parlament január 31-i határozatának elfogadását követően kijelentette, egyelőre nem nevez ki hivatalnokkormányt, de figyelmeztetett, hogy ha kudarcot vall Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormánya, kész bármikor megtenni ezt a lépést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.