2021. április 17., 19:10

Kisebbségi Kulturális Alap: egy új törvénymódosítás megváltoztatná a tagok jelölésének menetét

Egy kormánypárti képviselők által benyújtott módosító javaslat, amennyiben elfogadják, jelentősen átalakíthatja az állami támogatások elosztásáról döntő Kisebbségi Kulturális Alap működését, döntéshozóinak megválasztását.

Molnár Norbert, a KKA igazgatója.
Fotó: TASR/AP

A törvénymódosítás legfontosabb rendelkezése lenne, hogy a jövőben csak azok a kulturális szervezetek jelölhetnének tagot a testületbe, akik előzetesen regisztráltak a KKA-hoz. A módosítás ezen kívül szigorúan szabályozná, mely szervezetek tekinthetők nemzeti kisebbségi szervezetnek.

Beterjesztői szerint a jelenlegi rendszer rossz, mert az lehetővé teszi, hogy

olyan kulturális szervezetek képviselői is jelöltessék magukat döntéshozói pozícióba, amelyek jelentkeznek a KKA elnöke által elrendelt kiírásra, s teljesítik ugyan az előre megszabott törvényi elvárásokat, de semmilyen valós tevékenységet nem fejtenek ki.

A törvénymódosítással azt szeretnék elérni, hogy csak olyan kulturális szervezetek delegálhassanak "zsűritagot", amelyek aktívan részt vesznek az adott kisebbség kulturális életében. Hogy egy adott szervezet teljesíti-e ezt az elvárást, azt a kulturális tárcának kell majd igazolnia, ezt követően kerülhet fel a KKA-nál vezetett listára, illetve jelölhet majd pályázati bírálót.

A módosítás egyik beterjesztője, ifj. Peter Pollák közösségi oldalán arról írt, az elmúlt években számtalan kritika érte a KKA-t, amely "személyes céljaira használta a támogatásokat, így azok egyáltalán nem segítettek a kisebbségeken". Pollák a roma kisebbségeknek járó támogatások kapcsán beszélt visszaélésekről.

Ha a törvénymódosítást elfogadják, az várhatóan már idén augusztusban életbe léphet.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.