2022. szeptember 13., 13:27

Kinevezték az új minisztereket: a gázkitermelő, a jogász és a diplomata

Felgyorsultak az események az új miniszterek kinevezése terén, a tegnapi hírektől eltérően Zuzana Čaputová szlovák államfő már ma kinevezte az új minisztereket.

2022-09-13 régi és új miniszterek
A régi és az új miniszterek
Fotó: TASR

Az előzetes bejelentéseknek megfelelően a gazdasági tárca vezetését Karel Hirman, az igazságügyét Viliam Karas veszi át, a szlovák diplomácia feje pedig Rastislav Káčer lesz. Új oktatási miniszter egyelőre nem lesz, az államfő ideiglenesen Eduard Heger kormányfőt bízta meg az oktatási minisztérium vezetésével.

Karol Hirman 1970. június 1-jén született. A moszkvai és a kassai egyetemen kőolaj és gázkitermelést tanult. Szakmai pályafutása során dolgozott újságíróként, de több szlovákiai energetikai cég, illetve a Szlovák Innovációs és Energia Ügynökség vezető testületeiben is. Külső energetikai tanácsadóként tagja volt Iveta Radičová volt miniszterelnök és Miroslav Lajčák volt külügyminiszter csapatának is.

Energetikai szakértőként tagja volt Volodimir Hrojszman volt ukrán miniszterelnök tanácsadói csapatának is.

Cikkeket közöl energetikai és nemzetközi biztonsági kérdésekről. A Szlovák Külpolitikai Szövetség (SFPA) igazgatótanácsának tagja.

Zuzana Čaputová Karel Hirman
Karel Hirman, az új gazdasági miniszter
Fotó:  TASR

Viliam Karas 1976, április 2-án született. A pozsonyi Comenius Egyetem jogi karán szerzett diplomát, és tanulmányokat folytatott a Nagyszombati Egyetem jogi karán is. 1999-től a Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) tagja, amelynek 2021. január 1-jétől az elnöke, amikor is Tomáša Borec ex igazságügyi minisztert váltotta ezen a poszton.

Viliam Karas
Viliam Karas, az új igazságügyminiszter
Fotó:  TASR

Karas korábban ügyvédi területen dolgozott. Évek óta vezeti saját Maple & Fish ügyvédi irodáját. Magánpraxisát elsősorban a kereskedelmi, polgári és európai jogra összpontosítja. Számos jogi témájú publikáció szerzője.

Rastislav Káčer 1965. július 9-én született. Tanulmányait a Comenius Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében végezte. 1992 óta dolgozik a külügyminisztériumban. Pályafutását is ott kezdte politikai elemzőként, majd az elemző osztály élére került. 1994 és 1998 között a szlovák NATO-képviselet első titkára volt Brüsszelben. 1999-től a nemzetközi szervezetek és biztonságpolitikai főosztály vezérigazgatójaként dolgozik. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium államtitkára lett,

Rastislav Káčer
Rastislav Káčer, az új külügyminiszter
Fotó:  TASR

ő volt a felelős a Szlovákia NATO-csatlakozási folyamatáért folytatott tárgyalásokért.

2008 júliusában a Szlovák Atlanti Bizottság elnökévé választották. Szlovákia amerikai és magyarországi nagykövete is volt. Az Egyesült Államok bel- és külpolitikájának, a transzatlanti kapcsolatoknak, illetve védelmi és biztonsági kérdéseknek a szakértője. Jelenleg Szlovákia csehországi nagyköveteként tevékenykedett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.