2023. november 30., 13:08

Kimért bizalom és nyugdíjcsata

Tizenegy hónap után újra a parlament által bizalommal felruházott kormánya van Szlovákiának. A múlt hét a kormányprogram elfogadása mellett leginkább a ciklus első nagyobb politikai csatáját hozó karácsonyi nyugdíjpótlék miatt marad emlékezetes.

fico
A hárompárti koalíció egy SNS-es honatya távollétében 78 szavazattal adott felhatalmazást Robert Fico negyedik kormányának
Fotó: TASR

Ki emlékszik már? Tavaly december 15-én bukott meg a parlamentben a Heger-kormány, de a kormányfő egészen májusig az ügyvivő kabinet élén maradt. A szeptember 30-ig kitolt előrehozott választásokig hátralévő hónapokat Ódor Lajos hivatalnokkormánya töltötte ki – a törvényhozás felhatalmazása nélkül. Eduard Heger parlamenti bukása óta közel egy évnek kellett eltelnie, míg múlt kedden a pozsonyi törvényhozás elfogadta a kormányprogramot, és bizalmat szavazott Robert Fico negyedik kormányának.

A szűk többség is többség
A tényszerűség kedvéért a hárompárti koalíció egy SNS-es honatya távollétében 78 szavazattal adott felhatalmazást a kabinetnek. A parlamenti matematikában ez meglehetősen sovány többség, éppen két szavazattal több, mint a szükséges minimum. Mennyi az annyi? A Matovič-kormány programját 2020 tavaszán 93 képviselő szavazta meg, a folytatást viszont ismerjük, a kormányfő szűk egy éven belül lemondásra kényszerült.

Robert Fico alighanem észben tartja a népi bölcsességet, ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. A korábbi tapasztalatok alapján a Fico-kabinetek szakítószilárdsága jóval nagyobb volt, mint a személyi konfliktusokkal terhelt jobboldali kormányoké. Ezzel együtt a régi-új kormányfő alighanem semmit sem bíz a véletlenre, ha a politikai hátországának biztosításáról van szó. Vagyis akár az ellenzéki padsorokból is átszavazásra bírhat képviselőket, ha erre egyáltalán szüksége lesz.

Nemzeti viszonyok

Már a koalíciós alku megkötésének pillanatában is jól látszott, hogy a felálló hárompárti kormánytöbbség sötét lova az SNS frakciója lesz. A pártháttér nélküli képviselők kormányzati tisztségbe ültetésével a pártvezetéshez kötődő szárny törékeny többséget szerzett a nemzetiek képviselőcsoportjában.

Ez az egyensúlyi állapot legalábbis a ciklus első felére, amíg nem válik sürgetővé a parlamenti mandátumok ismételt biztosítása, a kormányfő számára szerencsés esetben stabil viszonyokat teremthet a legkisebb kormánypárt háza táján.

Fico számára a szűk parlamenti többség már csak amiatt sem jelent komolyabb fejtörést, mert a kormánykoalíció egy megosztott, egymással is vitában álló ellenzékkel néz farkasszemet a törvényhozásban.

Amíg ezek a viták a parlamenti oppozíció soraiban fennállnak – legyen szó világnézeti különbségekről, vagy éles személyi konfliktusokról, a kormányfő, akinek a politikai tapasztalatokért aligha kell sorba állnia, kénye-kedve szerint oszthatja meg az ellenzéki pártokat.

A rutintalan és a lubickoló

Az új kabinet kinevezése óta eltelt hetekben az is jól kirajzolódott, hogy a papíron legerősebb ellenzéki erő, a Progresívne Slovensko nem találta a fogást a kormányon. A választóikat kiemelten foglalkoztató kormányzati lépésekre megkésve, és akkor is tessék-lássék reagáltak, vagy éppen egyenesen a nevetség tárgyává váltak a parlamenttől még bizalmat sem kapott belügyminiszter visszahívását kezdeményező bejelentésükkel.

Amíg a PS a rutintalansága árát fizeti, addig Igor Matovič ismételten lubickol az ellenzéki szerepben. Matovič kiválóan ért ahhoz, hogy magára irányítsa a figyelmet. Kezdve a nagy meghökkenést kiváltott marketingötletével, amellyel a pártját átfazonírozva önmagát a Slovensko mozgalom elnökévé emelte, nem is beszélve a jó politikai érzékkel kirobbantott nyugdíjháborúról.

A pártlogót cserélt első számú egyszerű ember a Hlas-SD voksmágnesnek szánt kampányígéretére csapott le. Pellegriniék a nyugdíjasoknak ígéretet tettek arra, hogy kormányra kerülve már az idei évben „teljes összegű“ 13. havi nyugdíjat folyósítanak a jogosultaknak. Matovič az első lehetséges alkalmat megragadva, a parlament nyitó ülésén botrányosra hangolt felszólalással kezdte ki a Hlas elnökét, szembesítve választási ígéreteivel.

Történt ugyanis, hogy az új kormány, átvéve a kasszakulcsot, rögtön kifarolt a teljes összegű 13. havi nyugdíj idei kifizetésének ígéretéből. Matovič kommunikációs offenzívájának hatására azonban lépésről lépésre hátrált meg a kabinet. A nagyságrendileg 600 euróra rúgó átlagos 13. havi juttatás helyett előbb 150, majd 300 eurós karácsonyi nyugdíjpótlékot ajánlottak meg a szépkorúaknak. Az utóbbi összeget a múlt héten a koalíciós képviselők mellett az ellenzék egy részének – a Slovensko mozgalmat is ide értve – szavazatait felsorakoztatva hagyta jóvá a törvényhozás.

Adódik a kérdés, miért annyira fontos a kormányoldalnak, hogy nyugdíjügyben versenyt fusson Matovič minden hájjal megkent szociális demagógiájával, igyekezve megfelelni saját, nem kevésbé „népbarát“ választási ígéreteinek.

A válasz nem igényel különösebb magyarázatot, elég rátekinteni a baloldal szeptember 30-i választási preferenciáira. Különösen a Smer, de a Hlas szavazói körében is jócskán felülreprezentáltak az idősebbek, így a kormányoldal aligha engedheti meg magának, hogy a népszerűségén már a ciklus elején nehezen befoltozható léket üssön.

Befagyott közvélemény-kutatók

Apropó, felmérések. A választások óta publikált közvélemény-kutatások lényegében a szeptember 30-i eredmények „befagyásáról“ tanúskodnak. Érzékelhető tendencia híján ezek a felmérések valószínűleg sokkal inkább tanúskodnak a szeptember 30-án igencsak mellé lőtt közvélemény-kutató cégek óvatosságáról, semmint arról, hogy lakmuszpapírként szolgáljanak a folyamatok értelmezéséhez.

Annál tanulságosabb figyelemmel követni, mennyire lépnek ki a reflektorfénybe a politikai fauna nagyvadjai. Ahogy azt néhány héttel ezelőtt ezeken a hasábokon rögzítettük, a kormány kinevezését követő első napokban Robert Fico kormányfőként leuralta a nyilvánosságot.
pelle
A Hlas-SD elnöke valószínűleg már csak az alkalmas pillanatra vár, hogy koalíciós köztársaságielnök-jelöltként álljon a nyilvánosság elé
Fotó:  TASR
Pellegrini reflektorfényben

Az utóbbi hetekben Peter Pellegrini a nyilvánosság előtti szereplésekben egyértelműen felzárkózott a kormányfő mellé, amelyet az elemzők – teljes joggal – a Hlas-SD elnökének éppen startoló államfői kampányával kötik össze. Tegyük hozzá, Pellegrini részéről hivatalos bejelentés arról, hogy jövőre megcélozza a Grassalkovich-palotát, lapzártánkig nem történt, de az indulását a politikai szalonokban készpénznek veszik. Így tesznek a közvélemény-kutatók is, s ha hihetünk a felméréseiknek, akkor Ivan Korčok kiérdemesült külügyminiszterrel szemben Peter Pellegrininek áll a zászló.

A Hlas-SD elnöke valószínűleg már csak az alkalmas pillanatra vár, hogy koalíciós köztársaságielnök-jelöltként álljon a nyilvánosság elé. Innen nézve még egy okot kapunk arra, miért nem kockáztathatta a kormányoldal a Matovič által indított nyugdíjháborúban a korosabb választók bizalmát.
Nicsak, ki beszél még?

Azért a kisördög csak ott munkál az emberben, hogy a kormányoldal szépen megkomponált tervei mellé egy apró kétséget is odabiggyesszen. Tomáš Taraba, a zöldtárcát irányító ejtőernyős nemzeti a napokban interjút adott a kormánypártok által bojkott alá vett progresszív-liberális médiumok egyikének.

Ebben az interjúban azt találta mondani, hogy szerinte a kormánypártok legalkalmasabb jelöltje az államfői székre maga Robert Fico lenne. Azt hiszem, még csak feketeöves politikafogyasztónak sem kell lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, ha egy politikus a hivatalban lévő kormányfőt ültetné az államfői székbe, annak komoly tervei vannak.

Megjelent a Magyar7 2023/48. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.