2022. szeptember 18., 15:11
Frissítve: 20:24

A Sme rodina is kifelé kacsingat a koalícióból?

Amennyiben a kisebbségi kormány nem tud azonnali megoldást megvalósítani az energia- és inflációs válságra, nincs értelme, hogy a Sme rodina a koalícióban maradjon - jelentette ki Peter Pčolinský, a párt parlamenti klubjának vezetője a TA3 Politikában című hétvégi vitaműsorában.

Peter Pčolinský
Fotó: TASR

Ha a Sme rodina előrehozott választásokat akar, amiben a parlament többi pártjával is megegyezik, akkor elfogadják az alkotmánytörvény-tervezetet meg az előrehozott választást is – reagált erre vitapartnere, Milan Vetrák (OĽANO) koalíciós képviselő.

„Eljön az a pillanat, amikor értékelni fogjuk, hogy ezek közül az intézkedések közül melyeket sikerült átültetni a gyakorlatba, és melyeket nem, és akkor eldöntjük azt is, van-e még értelme kisebbségi kormányban működni” – tette hozzá. Vetrák szerint az OĽANO nem megy makacsul a falnak, és ha nem tudnak segítséget nyújtani, akkor helyénvaló, hogy más kerüljön helyettük a kormányba.

Juraj Krúpa, az SaS képviselője rámutatott: ha a kisebbségi kormány nem tud hatékonyan kormányozni, és nem tudja, érvényesíteni a törvényeket, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy nem lenne-e észszerűbb előrehozott választásokat tartani.

„Nem azt mondom, hogy kapaszkodunk az előrehozott választásokért, de ez a felelősségről szól” – mondta.

Denisa Sakova, a parlamenten kívüli Hlas-SD ellenzéki képviselője a koalíciót bírálta a vitaműsorban, amiért az nem segített az embereken az energiaválság és a megnövekedett infláció idején. Szerinte az intézkedések későn jönnek, mert az emberek már érzik a válság következményeit.

Vetrák azonban kifejtette, hogy több javaslatot is benyújtottak a parlament elé, például a súlyos fogyatékkal élők megsegítéséről, a kibocsátási kvótákról vagy a túlzott haszon megadóztatásáról.

Elmondása szerint a kormány a Szlovák Vilamosművekkel is tárgyalásokat folytatott az energiaárak jövő évi felső határáról. Mint mondta, 250 millió eurót fordítanak az energiaválság leküzdésére, további 150 milliót pedig a nyugdíjasok megsegítésére

Matovič esetleges leváltási kísérlete esetén Saková biztosan a leváltására szavaz. Pčolinský viszont úgy véli, hogy a miniszter leváltására nem kerül sor. Abban az esetben, ha OĽANO „megbánja”, hogy Matovič a kormányban van, és „szépen megkérik” az SaS-t, a párt elgondolkozik a koalícióba való visszatérésről – mondta Krúpa.

Kollár: Ha nem tudunk segíteni az embereknek, nincs más út, mint az előrehozott választások

A közszolgálati televízió és rádió 5 perc múlva 12 című vitaműsorában is az előrehozott választás és az alkotmánytörvény-tervezet volt a legfőbb téma.

Boris Kollár, a Sme rodina elnöke azt mondta, hajlandó tárgyalni az alkotmámymódosításról a következő parlamenti ülésen.

Ha ez a kormány nem képes törvényeket alkotni, és segíteni az embereken, akkor nincs más út, mint az előrehozott választások"

– mondta Kollár.

Robert Fico szerint ebben a kérdésben az ellenzéknek egységesnek kell lennie, a következő parlamenti üléseken együtt kell működni, és az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslatot még első olvasatban el kell fogadnia a parlamentnek.

Ficónak egyébként meggyőződése, hogy az egyetlen megoldást az előrehozott választások jelentik.

Kollár szerint arra a kérdésre, hogy visszatérne-e az SaS a kormánykoalícióba, ha Igor Matovič pénzügyminisztert menesztenék, csak a pszichiáterek tudják a választ. Ez már szinte őrültek háza, tette hozzá Kollár.

Fico egyetértett Kollár szavaival, szerinte pontosan ezek jellemzik a kormánykoalíciót. Mindkét politikus elítéli az Európai Bizottság döntését, miszerint a Magyarországnak szánt uniós források egy részét felfüggesztik, és 7,5 milliárd eurót vonnak el Magyarországtól. Egyetértenek abban is, hogy nem lehet büntetni egy országot csak azért, mert más álláspontot képvisel.

Kollár kijelentette azt is, hogy pártja vétozni fogja ezt a javaslatot a kormányülésen és a parlamentben is.

Kollár nem ért egyet Orbán Viktor politikájával, de tiszteli Magyarország szuverenitását. Fico szerint valaki kitalálta, hogy Magyarországon sérül a jogállamiság, és ezért az Unió először alkalmazta azt a szabályt, hogy megvonja a pénztámogatások egy részét egy tagországtól.

A Smer elnöke úgy véli, Magyraországot azért is büntetik, mert más a véleménye Oroszországról, és máshogy ítéli meg az UKrajnában zajló háborút.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.