2022. október 12., 20:00

Kicsúszik Heger kezéből az ország irányítása?

A kormány jelenleg nem tudja bebiztosítani magának a parlamenti többséget és kezd csődöt mondani az állam irányítása. Egy ilyen válságból logikus és demokráciákban teljesen elfogadott kiút az előrehozott választás – jelentette ki a TASR TV-ben Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

Gondoskodjunk magunkról
Eduard Heger Brüsszelből üzent
Fotó: TASR

Pellegrini rámutatott, hogy az előrehozott választás megtartása nem akadályozná az energetikai és inflációs válság kezelését, hanem megállapodást eredményezne az ezekről szóló parlamenti szavazásokkor a kormánypártok és az ellenzék között. „A parlamentben káosz uralkodik, de az ellenzék csak a munkáját végzi. A kormánykoalíció zsarol minket azzal, hogy blokkoljuk a parlamentet és állítólag akadályozzuk az emberek megsegítését” – jelentette ki Pellegrini, hozzátéve, hogy a válság rendszerszintű kezelésére vonatkozó javaslatokat megszavaznák, de egy ilyet sem látnak. „Az emberek érdekében meg kell szabadulnunk ettől az alkalmatlan kormánytól, hogy legyen, aki segít rajtuk” – tette hozzá.

Szerinte az előrehozott választás elérése érdekében először is az egész ellenzéknek nyomást kell gyakorolnia a kormányra, beleértve az SaS-t és a Tomáš Taraba körüli frakció nélküli képviselőket.

„Másodszor pedig csatlakoznia kellene hozzánk Boris Kollárnak is. De ha Boris Kollár úgy dönt, hogy foggal-körömmel fogja védeni Igor Matovičot és hatalmon tartja, akkor semmiféle előrehozott választás nem lesz” – mondta a Hlas-SD elnöke.

Pellegrini elképzelhetetlennek tartja, hogy az SaS és az OĽANO részéről elhangzó kijelentések után Sulíkék még visszatérhetnek a kormányba. A kérdés az, hogy ellenzéki pártként hogyan fognak viselkedni. „Richard Sulík a Matovič leváltásáról szóló szavazás után kijelentette, hogy mostantól rendes ellenzéki pártként fognak tevékenykedni. Arra várunk, hogy elkezdjék” – jelentette ki Pellegrini.

A kormány idei költségvetés módosítására vonatkozó kérését a Hlas-SD elnöke Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszternek kitöltött 1,5 milliárdos biankó csekknek tartja, mert „a Szociális Biztosítónak anélkül is lenne 200 milliója a 14. nyugdíjak kifizetésére, hogy ehhez módosítani kelljen a költségvetést”.

Emlékeztetett, hogy a Hlas-SD támogatta a parlamentben a 14. nyugdíjról és az energetikai veszélyhelyzetről szóló törvényt, de ha a kormány újabb javaslatokat akar elfogadtatni, például a vállalkozók megsegítésére, akkor azt transzparens módon, a törvényeknek megfelelően kell előterjesztenie, tételesen felsorolva, hogy pontosan mire használja fel a pénzt. Pellegrini nem zárja ki, hogy a költségvetés módosításával a kormány azt akarja elérni, hogy több pénz álljon a rendelkezésére, ha nem sikerülne a parlamentben elfogadtatnia a jövő évi költségvetési törvényt, és ideiglenes költségvetéssel kellene kezdenie a jövő évet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.