2022. október 28., 13:03

Ki kérhet mozgóurnát?

Hordozható szavazóurnát kérhetnek azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak szombaton (október 29.) elmenni a szavazóhelyiségbe. Az urnát csak az állandó lakóhely szerinti szavazókörzetben lehet kérni. A választópolgár vagy a hozzátartozója kérheti a hordozható urnát a választás napján, a választási körzet választási bizottságánál.

mozgó urna
Fotó: TASR

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választási, népszavazási és politikai pártokkal foglalkozó osztályának vezetője elmondta, hordozható szavazóurnát a mozgásképtelen, idős, ágyhoz között választópolgárok, vagy azok kérhetnek, akik a betegségük miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe.

A törvény azokra a választópolgárokra is gondol, akik fogyatékosságuk miatt vagy mert nem tudnak írni-olvasni, nem képesek egyedül kitölteni a szavazólapot. Ilyen esetben, ha a választópolgár erről értesíti a választási bizottságot, joga van egy másik személyt megkérni, hogy az ő utasításainak és a törvénynek megfelelően töltse ki a szavazólapot, és tegye a megfelelő borítékba. A választási bizottság tagja ezt nem teheti meg a választópolgár helyett.

A COVID-19 miatt karanténban levők speciális szavazóurnát kérhetnek, ezt az igényt legkésőbb pénteken 12 óráig kell jelezni telefonon, az önkormányzat által közzétett telefonszámon. A karanténban levő személlyel közös háztartásban élők is szavazhatnak ezzel a módszerrel.

A szombati választáson kizárólag az állandó lakhelyükön voksolhatnak a szavazópolgárok. A külföldiek is jogosultak szavazni. Ugyanezen a napon választunk polgármestert, önkormányzati és megyei képviselőket, megyeelnököt. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig tartanak nyitva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.