Mikortól kaphatnak a 60 év alattiak Pfizert? Hogyan kaphatunk soron kívül vakcinát? Kérdések és válaszok

2021. május 4., 08:10
Pomichal Krisztián

Az elmúlt hetekben egyre újabb és újabb korcsoportok előtt nyílt meg a várótermi rendszer. Megvan a hátulütője is annak, hogy már Szlovákia teljes felnőtt lakossága regisztrálhat a váróterembe. Kisebb káosz alakult ki az utóbbi időben, sokan nem tudják, mikor kaphatják meg az első adag oltást, mások abban nem biztosak, időben megkapják-e a másodikat, megint másoknak pedig fogalmuk sincs arról, milyen típusú vakcinára jogosultak. Ezen kérdések megválaszolásához nyújtunk most segítséget a minisztériumi közlemények és a szlovák sajtóban megjelent információk alapján.

oltóközpont
Fotó: TASR/AP
Képünk illusztráció.

Hány ember van a váróteremben?

Bár számuk napról napra változik, nagyságrendileg körülbelül 255-260 ezer ember várakozik jelenleg . A szám múlt héten ugrott hatalmasat, akkor nyitották meg a rendszert a 16 évesnél idősebbek előtt, csak csütörtökön 130 ezren jelentkeztek oltásra. 

A korcsoportok szerinti megoszlás a következő: 85 év felett hivatalosan senki nincs, 70-84 2832 ember, 60-69 49105, 55-59 7455, 50-54 7458, 45-49 11083, 40-44 32532, 35-39 34203, 30-34 34943, 18-29 65728, 16-17 12610.

Ki milyen vakcinát kap?

Ebben nincs változás. Hatvan év felett vagy krónikus betegség esetén Pfizert, esetleg ritkábban Modernát, alatta AstraZeneca-t továbbra is. Egyes sajtóhírek szerint már a héten változik a beosztás, lejjebb viszik a Pfizer-vakcina alsó korhatárát, sőt, vannak oltóközpontok, ahol már most ezzel a vakcinával oltják a hatvan évnél fiatalabbakat, ugyanis nincs elég brit vakcina. Ilyen oltóközpont üzemel például Párkányban, Nagykürtösön, Rimaszombatban, Dunaszerdahelyen vagy Nagyszombatban is.

FONTOS: Ha valakit oltásra hívnak, s a "behívóján" a Comirnaty név szerepel, nem kell megijedni, nem ismeretlen vakcinát kap. Ez a Pfizer-BioNTech vakcinájának kereskedelmi neve.

 Mennyi vakcina érkezik májusban? Milyenek?

Ha a tárca által közölt adatok valósak, s tényleg ennyi vakcinát kapunk, nem szabad, hogy gond legyen. Akik regisztráltak, azok néhány héten belül biztosan meg is kapják az első (második) adagjukat. Ehhez persze az kell ,hogy a feltüntetett mennyiségeket valóban leszállítsák. Ha minden jól megy Pfizerből 1 047 000 adag érkezik (1 126 710 már befutott az előző hónapokban), Modernából jóval kevesebb, 159 200 (181 200 jött korábban), AstraZeneca-ból 200 000 (456 ezer már jött), az egy adagos Johnson & Johnson-féle Janssenből pedig 46 ezret (9600) várnak, ezeket főleg a mobil oltópontokon használják el. 

Ha kísérőként megyek, hogyan kaphatok én is oltást?

A múlt hét végén jelentették be, aki kísérőként egy 70 évnél idősebb embert visz oltásra, az, egyfajta motivációként, maga is kaphat vakcinát. Fontos kiemelni, 

nem kell, hogy az illető rokonságban álljon azzal, akit oltatni visz!

Az viszont lényeges dolog, hogy a "soron kívüli" oltást csak akkor kap a kísérő, ha az idős ember is az oltás első adagját kapja, ha már a másodikat, akkor a kísérő nem élhet a lehetőséggel. Könnyebbséget jelent, hogy külön nem kell regisztrálni, a minisztérium azt állítja, az összes oltóközpontban van tartalék, fel vannak készülve a kísérőként érkezőkre, akik ugyanolyan vakcinát kapnak, mint az általuk kísért illető. Gyakorlatilag vagy Pfizer vagy Modernát, hetven év felett ugyanis mást nem adnak egyelőre. 

Mennyit kell várni a regisztráció után?

Ez nagyon változó. Korcsoporttól és attól is függ, mely oltóközpontokba regisztráltunk. Ökölszabályként elmondható, minél több oltóközpontba regisztrál valaki, annál nagyobb esélye van, hogy behívják. Tegnap Róbert Suja, az NCZI igazgatója arról beszélt, a Pozsonyi és Nagyszombati kerületekben kell várni a legtöbbet, bizonyos korosztályoknak akár 4-5 hetet is.

Krónikus beteg vagyok, mi a teendő?

Egészen érthetetlen, miért csak most, de végre lehetővé tették a krónikus betegek regisztrációját is (a súlyos és közepes krónikus betegségek listáját ITT megtalálja). A súlyos krónikus betegséggel küzdők rögtön a hetvenéves korosztály után kerülnek sorra, tehát regisztráció után néhány nappal kell, hogy érkezzen az SMS, a közepes besorolású betegséggel harcolók pedig a hatvanévesek után. 

FONTOS: Előfordulhat, hogy krónikus betegként regisztrál, de a váróterem-rendszer AstraZeneca-vakcinát oszt ki Önnek, esetleg nem engedi regisztrálni. Ez azt jelenti, a biztosítója nem vette fel önt a krónikus betegek listájára, a minisztérium ugyanis az egészségügyi biztosítók által küldött listák szerint dolgozik. Ilyenkor érdemes kapcsolatba lépni a biztosítónkkal.

Hetek óta várok a második adag  AstraZeneca-ra? Megkapom?  

A minisztérium azt ígéri, igen, a májusban várható kétszázezer adag elég kell, hogy legyen. Azt állítják, 151 ezer embernek kell májusban AstraZeneca-vakcinát kapnia. 

Kövesse facebook oldalunkat is!