2023. november 26., 09:47

Kedden folytatódik a belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány vitája

A parlamenti képviselők kedden (november 28-án) reggel 9 órától folytatják a vitát a Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter felmentésére vonatkozó javaslatról. A vitában további mintegy 30 hozzászólót regisztrálnak írásban, ezt követőn pedig még a szóban is bejelentkezhetnek a képviselők a vitához.

Matúš Šutaj Eštok
Fotó: TASR

A plénum csütörtökön (november 23-án) délután kezdte meg a miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány tárgyalását. A javaslatot Michal Šimečka (PS) terjesztette elő, aki Šutaj Eštok leváltásának okai között a rendőrségi vezetésben történt tisztogatásokat említette.

Azt állítja továbbá, hogy a miniszter törvényt sértett, amikor nem kommunikált a Társadalomellenes Tevékenységet Bejelentő Személyek Védelmét Biztosító Hivatallal a nyomozók szolgálati jogviszonyból történő elbocsátására vonatkozó határozata során,

miközben azok védett bejelentő státuszban voltak. Az ellenzék bírálja a szlovák–magyar határon hozott intézkedéseket is, amelyeket a képviselők színháznak tartanak.

Robert Fico miniszterelnök az ülés elején kijelentette, hogy a belügyminiszter élvezi a bizalmát, és a kormány nem ért egyet a leváltási javaslattal.

Az ülés során többször felszólalt Šutaj Eštok miniszter is, aki ragaszkodik ahhoz, hogy törvényesen járt el a nyomozók elbocsátása során. Kiemelte, hogy az említett nyomozókat továbbra is gyanúsítják, ezért távolították el őket a szolgálatból. A felmentésére vonatkozó javaslatot alaptalannak, az ellenzék érveit pedig színjátéknak nevezte.

A szónoki pultnál eddig főleg a koalíció képviselői váltakoztak, néhányan többször is sorra kerültek.

A koalíciós képviselők és a kormány tagjai kinyilvánították, hogy támogatják a minisztert. Šimečkán kívül eddig mindössze két ellenzéki felszólaló jutott szóhoz, a többi képviselő tényszerű megjegyzések formájában szólt hozzá a vitához. Bírálták a kormánykoalíció eljárásait is, az zavarta őket, hogy a koalíció ismétlődő felszólalásokkal húzza az időt, és így nem engedi az ellenzéket megfelelőképpen megnyilvánulni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.