2024. április 17., 11:27

KDH: Brüsszel tartsa tiszteletben Szlovákia szuverenitását

A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) levélben fordult az Európai Bizottsághoz (EB) és annak elnökéhez, Ursula von der Leyenhez. 

Kérés
Milan Majerský
Fotó: TASR

Ebben azt kérik, hogy határozottan utasítsák el a "szlovákok esetleges pénzügyi büntetésére vonatkozó megfontolásokat az ügyészségi változások miatt", és tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaság szuverenitását, hogy saját ügyeiről döntsön.

Elutasítja, hogy az Európai Bizottság részt vegyen a Speciális Ügyészi Hivatallal (ÚŠP) kapcsolatos "belső vitákban".

A mozgalom képviselői ezt kedden sajtótájékoztatón jelentették be.

Nem akarjuk, hogy a polgárokat megbüntessék a kormány "baklövéseiért"

- mondta Milan Majerský, a mozgalom vezetője, hozzátéve, hogy a gazdaságélénkítési terv nélkül Szlovákia elszegényedik.

Szerinte ez egy olyan beruházási csomag, amelynek a régiókba kellene kerülnie, és amely nélkül nem épülnének utak, iskolák, óvodák, hidak és kórházak. A finanszírozást létfontosságúnak tartja a gazdaság beindításához. Hangsúlyozta, hogy a különböző mérföldkövek teljesítéséért a kormányt terheli a felelősség.

Majerský emlékeztetett arra, hogy a KDH-nak komoly fenntartásai voltak és vannak a büntető törvénykönyvek módosításával és az ÚŠP eltörlésével kapcsolatban, de a kormány elfogadta a változásokat. A mozgalom a Szlovák Köztársaság belügyeiről beszél.

A kereszténydemokraták nem értenek egyet az ellenzék "progresszív részével" sem, amely véleménye szerint indokolatlanul belerángatja a Bizottságot a nemzeti kérdésekbe, és fontosnak tartja, hogy visszatérjünk a tényekhez, hogy szakmailag és a nemzeti érdekek védelme érdekében közelítsük meg a kérdést.

Ezt várjuk a Szlovák Köztársaság kormányától, amely ehelyett feleslegesen polarizáló harcot folytat az ellenzékkel"

- áll a mozgalom közleményében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.