2023. május 2., 14:32

Kártérítést kapnak az Uniótól azok a háztartások, amelyek a leginkább megsínylik a szénfűtési tilalmat

Véget kell vetni a fosszilis tüzelőanyagok használatának, ugyanakkor segíteni kell azokat, akik ezt a leginkább megsínylik. Az Európai Parlament elfogadta az Unió első olyan alapját, amely a szegény háztartásokat anyagilag támogatná.

szénfűtés
Fotó: unsplash/Michal Matlon

Több milliárd eurót osztanak ki azoknak, akik a közelgő változások miatt nem tudják fizetni a hőszámlájukat, és például még mindig szénnel fűtenek. Szlovákiában még mindig a háztartások közel 10%-a ilyen.

Az új alapból az infláció és az energiaválság által leginkább érintett háztartások részesülhetnek.

„Eurómilliárdokat készítünk elő a tagországok számára, amelyeket az általuk meghatározott szabályok szerint szegény családok számára fordíthatnak majd” – mondta David Casa máltai EP-képviselő. „Sajnos a jogszabály az energiaárak emelkedésére is hatással lesz, és megnehezíti az energia elérhetőségét. Ezért találtuk ki a szociális klímaalapot” – tette hozzá Miriam Lexmann EP-képviselő.

Robert Hajšel EP-képviselő szerint hatalmas, eddig 86 milliárdos alapról beszélünk a szegény háztartások számára.

A pénzt a következő néhány évben az új kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében gyűjtik majd össze. „Hogy ennek az átalakulásnak a fő anyagi terhe ne az emberek vállát nyomja” – fűzte hozzá Hajšel a noviny.sk portál szerint.

Szlovákiában minden negyedik háztartást fenyeget az energiaszegénység”

– mondta Martin Hojsík EP-képviselő. A szénnel való fűtés betiltása például nagy csapást jelenthet a háztartások számára.

Ezeknek a családoknak megtérítik a szén és az elektromos fűtés közötti különbözetet, valamint a szigetelés költségeit. A régi kazánok cseréjét is megtérítik.

Ebből a szempontból nagyon fontos lesz, hogy a tagállamok és a kormányok hogyan határozzák meg majd a lakosság legsebezhetőbb csoportjait. Az Európai Parlament azt szeretné, hogy azok az emberek tartozzanak ide, akiknek „választaniuk kell” aközött, hogy fűtenek-e vagy esznek. A hozzájárulásokat a munkaügyi minisztériumon keresztül fizetik ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.