2023. december 18., 15:02

Kamenický szerint a Pénzügyi Hatóság prioritása lesz az adó- és járulékfizetés egyszerűsítése

A Pénzügyi Hatóság (FS) alapvető prioritása lesz az adó- és járulékfizetés egyszerűsítése, valamint az adófizetés kijátszása elleni küzdelem.

Ladislav Kamenický
Fotó: TASR

Ennek oka, hogy a beszedett áfából körülbelül 400 millió euró fog hiányozni. Ezt Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter jelentette ki a hétfői sajtótájékoztatóján, amelyet a Pénzügyi Hatóság új elnökével, Jozef Kissel tartott.

A Pénzügyi Hatóság az ország pénztárcája, és tekintettel arra, hogy az előző kormány milyen állapotban hagyta hátra az államháztartást, ez az egyik alapvető fontosságú jelölés. Hatékony adóbeszedésre van szükség, habár más problémák is vannak, amelyekkel foglalkoznunk kell. Foglalkozni fogunk a vámhivatalokkal, hogy megerősödjön a keleti határ

– közölte Kamenický.

Hozzátette: folytatni kell az elektronizációt.

Az e-kassza szerinte növelte az adóbehajtás hatékonyságát. A miniszter az ún. e-számla bevezetését is megemlítette, amely szerinte megkönnyítené a vállalkozóknak az adóbevallásaik kitöltését.

Találkozni fogok a Pénzügyi Hatósággal, amely bemutatja a tervet, hogy hogyan akarja ezt az intézkedést végrehajtani

– magyarázta.

Kamenický szerint a Pénzügyi Hatóságnak hatékonyabb áfabeszedést kell elérnie.

Ezért van tervben az emberi erőforrások átszervezése is.

Nincs szükség több ezer hivatalnokra, akik fizetést kapnak, miközben az államnak ebből nincs semmi haszna

– tette hozzá.

Az adóbehajtásban 400 milliós hiány várható. Úgyhogy ez az a terület, amelyre összpontosítani fogunk. Olyan intézkedéseket akarunk elfogadni, amelyek növelik a végrehajtás hatékonyságát, főleg azok esetében, akik szándékosan nem fizetnek adót

– zárta Kiss.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.