2023. január 10., 18:39

Káčer nem ellenőrizné a belső schengeni határokat

Nem célravezetőek a belső schengeni határokon bevezetett ellenőrzések – jelentette ki Rastislav Káčer megbízott külügyminiszter, bevezetésüket hibás lépésnek tartja a szomszédos országok részéről, melyet Szlovákiának nem kellene követnie. Szerinte paradox módon ennek következtében több menekült lenne az országban.

cseh határ
A migrációs nyomás felülírja a schengeni álmot
Fotó: TASR
Nem igazán értem a belső határok ellenőrzését, szerintem ez hiba. Nyíltan beszélünk erről a szomszédos országokkal. A bevezetett ellenőrzési rendszer puha, ezt azok is tudják, akik át akarnak jutni, tudják, hogy a zöldhatárt nem ellenőrzik, szóval az intézkedés inkább szimbolikus politikai intézkedés a népszerűség növelésére. Nem értünk vele egyet, és nem hinnénk, hogy lenne bármi értelme, de elfogadjuk”

– jelentette ki Káčer a TASR-nek.

Hozzátette, hogy az uniós tagállamoknak jogukban áll ilyen ideiglenes intézkedést bevezetni, de nem gondolja, hogy a cseh, illetve az osztrák döntés sokáig érvényben marad.

A külső határokat kell őrizni. Schengen óriási előnyt jelent, ez a nyitott EU értelme, erre van. A mi határaink lezárása paradox módon csak növelné a migránsok itteni számát, mert mindenkit itt kellene tartanunk, akit feltartóztatunk, holott máshova igyekeznek”

– magyarázta. Szerinte a külső határok védelmébe sokkal nagyobb mértékben kell bevonni a Frontexet, a közös uniós forrásokat pedig a kiindulási országokkal való együttműködésre fordítani.

Káčer szerint Roman Mikulec (OĽANO) megbízott belügyminiszter megfelelően kezeli a migrációt, megalapozatlannak tartja az őt ért bírálatokat.

 „Meglehet, hogy Roman Mikulecet több mindenért lehet kritizálni, de a migráció miatt semmiképp. Akkor már bírálhatnák a patagóniai árapály miatt is, ennek körülbelül ugyanennyi lenne az értelme” – szögezte le.

Káčer emlékeztetett, hogy Szlovákia egyetlen külső schengeni határa az ukrán határ.

 Ott egyáltalán nem létezik illegális migráció, tehát ebben a tekintetben Mikulec teljesíti a feladatait”

– tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.