2022. július 18., 08:05

Júliusban a Hlas-SD nyerné a választásokat

Ha július elején tartották volna a parlamenti választásokat, akkor a Hlas-SD szerezte volna meg a szavazatok 20 százalékát. Második helyen az SaS végzett volna, 14,7 százalékkal. A „dobogó” harmadik fokára pedig a Smer-SD állhatott volna fel 14,6 százalékkal. Ez derül ki az AKO közvéleménykutató intézet legutóbbi, a Joj TV számára végzett felméréséből.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A Progresszív Szlovákia mozgalom a szavazatok 9,8 százalékát nyerte volna el, és a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az OĽANO csak az ötödik helyen végzett volna 9,2 százalékkal. A parlamentbe jutott volna még a KDH 7,2 százalékkal, a Sme rodina 6 százalékkal és a Republika 5,4 százalékkal.

A bejutási küszöb alatt végzett volna az SNS, a szavazatok 4,1 százalékával, valamint a Za ľudí, mindössze 2,2 százalékkal.

Az AKO felmérése szerint a Magyar Fórum 1,8 százalékot, a Dobrá voľba és az Umiernení 1,5 százalékot, az ĽSNS  szintén 1,5 százalékot szerzett volna. A Szövetséget 1,1 százalékra mérték.

A parlamenti patkóban 35 képviselői mandátum jutna a Hlas-SD-nek, 26 az SaS-nek, 25 a Smer-SD-nek, 17 a Progresszív Szlovákiának, 16 az OĽANO-nak. 12 képviselője lenne a KDH-nak. A Sme rodinának 10 képviselői szék, a Republikának pedig 9 jutna.

A felmérést július 7 és 14 között végezték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.