2022. november 29., 16:43

Jóváhagyta a kormány az orvosfizetések emelésére vonatkozó javaslatot

Az Orvos Szakszervezetek Szövetségének követeléseire reagálva ma jóváhagyta a kormány az orvosok fizetésének emelésére vonatkozó javaslatot.

orvos, illusztrációs
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR

A kabinet gyorsított eljárás keretében hagyta jóvá a javaslatot.

Az Egészségügyi Minisztérium (MZ) szerint a javaslat célja, hogy elkerüljék az orvosok tömeges felmondását, és hogy fékezzék az egészségügyi tanulmányok iránti csökkenő érdeklődést. A módosítás továbbá meg akarja akadályozni, hogy az egészségügyi dolgozók elhagyják a pályát, vagy hogy más országokba menjenek dolgozni.

A javaslat szerint 2023. január 1-től a szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér 2,5-szörösét kapják meg, a szakvizsgával nem rendelkezők pedig ennek 1,5-szörösét. Az orvosok bére a ledolgozott évek számával is növekedne. A szakvizsgával nem rendelkező orvosoknak minden ledolgozott év után a nemzeti átlagbér 0,015-szörösével nő a fizetésük, a szakvizsgával rendelkezőknek pedig 0,025-szörösével, legfeljebb 30 éven keresztül.

2025. január 1-től a szakvizsgával rendelkező orvosok esetében az átlagbér 0,03-szorosára nő a szorzó minden ledolgozott év után, legfeljebb 30 éven keresztül.

A tárca kijelentette: dolgozik a szakszervezetek további követelésein, és kapcsolatban van a kórházak igazgatóival.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.