2023. május 8., 13:25

Jön egy magyar miniszter is, Gyimesi viszont távozik a parlamentből

Ódor Lajosnak ad kormányalakítási megbízást Zuzana Čaputová köztársasági elnök – jelentette be vasárnap délután, miután Eduard Heger megbízott kormányfő bejelentette, felmentését kéri.

heger caputová
Búcsúlátogatáson? Eduard Heger és Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Eduard Heger vasárnap délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, nem akarja tovább traumatizálni a lakosságot a kormány belső problémáival. A bejelentés előzménye az volt, hogy a múlt héten előbb, csütörökön Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter, utóbb Rastislav Káčer külügyminiszter kérte felmentését.

Az előbbi cége 1,4 millió eurós támogatást kapott a Környezetvédelmi Minisztériumtól, az utóbbi pedig a közösségi médiában bírálta a miniszterelnököt a Vlčan ügyére adott gyenge reakció miatt.

Az államfő a kormányválság során már többször utalt a szakértői kormány kinevezésének lehetőségére. Korábban egy "tuti lista" is kiszivárgott a "biztos nevekkel", ezt azonban a Köztársasági Elnöki Hivatal cáfolta.

Most a Postoj című konzervatív portál számolt be újabb nevekről. Az új kormányt Zuzana Čaputová május 15-én szándékozik kinevezni. Lássuk, kik lehetnek a tagjai.

Miroslav Wlachovskýval a külügy élén számolnak, tapasztalt karrierdiplomata hírében áll, volt már nagy-britanniai és dániai nagykövet is.

Michal Palkovič államtitkárként és válságmenedzserként már jelenleg is vezeti az Egészségügyi Minisztériumot, ebben a tisztségben továbbra is számolnak vele. Lívia Vašáková, az Újraépítési Alap vezérigazgatója lehet a régiófejlesztési miniszter.

A volt gyermekombudsman, aki korábban a Progresívne Slovensko listáján is indult, Jana Dubovcová az igazságügyi tárcát vezetheti.

Horváth Mihály, a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza  a Pénzügyminisztérium várományosa.

A gazdasági tárcát Peter Blaškovitš, a Szlovák Innovációs és Beruházási Ügynökség korábbi igazgatója irányíthatja.

Ján Horecký oktatási és Viliam Karas igazságügyi miniszter pártonkívüliként került a kormányba, de sajtóértesülések szerint a választáson a Kereszténydemokrata Mozgalom színeiben indulnának, ez lehet az egyik ok, amiért a köztársasági elnök nem számol velük. Az oktatási, a védelmi, a kulturális, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi miniszter személyére egyelőre nincs meg a "tuti tipp".

Ha a jelenlegi kormánytagok visszaülnek a parlamentbe, pótképviselőinek távozni kell. Sebastián Kozarec Eduard Heger helyére ült be, Jaroslav Naď védelmi miniszter távozása Gyimesi György képviselői székébe kerül.

Natália Milanová kulturális miniszter nem került be a parlamentbe, mert nem szerezett az OĽaNO listáján kellő számú preferenciaszavazatot. Ján Budaj pótképviselője Vojtech Tóth.

Roman Mikulec belügyminiszter viszont éppen Ján Budaj polgári-demokratikus platformjának képviselőjét, Vladimír Zajačikot meneszti.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter pótképviselője Jozef Hlinka, míg Štefan Holý, a kormány törvényalkotásért felelős miniszterelnök-helyettese Eva Hudecovát küldi haza idő előtt a törvényhozásból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.