2023. június 28., 17:20

Januártól a gyógyszertárban is beadják az influenza elleni védőoltást

A jövő évtől felnőtteknek a gyógyszertárban is beadják az influenza elleni védőoltást. A parlamenti képviselők szerdán megszavazták a gyógyszerekről szóló törvény módosítását.

oltás, védőoltás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A változás 2024. január 1-jétől lép életbe. A cél az, hogy minél többen beoltassák magukat. A gyógyszertárak maguk dönthetnek arról, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

A módosítás előterjesztői szerint

a dolog lényege az, hogy a gyógyszertárak szinte mindenhol elérhetők, ami garancia arra, hogy az érdeklődők gyorsan és egyszerűen hozzáférjenek a védőoltáshoz, továbbá hogy minél több embert oltsanak be influenza ellen, mert ezáltal csökkenhetnek az egészségügyi költségek, egészségesebb és gazdaságilag hatékonyabb lesz a lakosság, valamint növekedni fog a termelékenység és a várható élettartam.

Az oltást orvos írja fel, a recept nem lehet három napnál régebbi. A gyógyszertár felelőssége lesz a vakcina megfelelő beadása.
A gyógyszertári oltás témája eredetileg kikerült a törvénymódosításból. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy nincs meg hozzá a kellő támogatás. Ugyanakkor közölte, hogy a képviselők is beterjeszthetik a módosításra vonatkozó javaslatot.

A gyógyszertári oltás törlését a gyógyszerészi és az orvosi kamara, valamint több orvosi szakmai társaság is kritizálta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.