2020. szeptember 14., 09:19

Interjú Bindics Zsolttal a hegyétei logisztikai parkról: "Önös érdek vezérel, a családom és szomszédaim védelme"

Portálunk a hazai sajtóban elsőként foglalkozott a Dunaszerdahely és Hegyéte közé tervezett, behemót logisztikai központ ügyével. A napvilágra került terveket heves civil ellenállás fogadta, ezrével érkeztek be a tiltakozó aláírások, hiszen sokaknak szó szerint a kertszomszédja lesz az első körben közel 150 ezer négyzetméteresre tervezett beruházás. Bindics Zsolttal, a petíciós bizottság megbízottjával beszélgettünk. Az interjú a Magyar7 hetilap aktuális, szerdán megjelenő számában olvasható teljes terjedelmében, jó szívvel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Erre a harmadosztályú útra terelnék a kamionforgalmat.
Fotó: A szerző felvétele

Néhány nappal ezelőtt, szeptember 10-én ért véget az aláírásgyűjtés első fázisa, eddig volt lehetősége a polgároknak véleményezni a beruházást. A hozzánk eljutott információk alapján sokan csak az utolsó pillanatban értesültek arról, mi készül Balázsfa-Hegyéte, Nagyudvarnok és Dunaszerdahely között. Ön emlékszik, mikor hallott először a beruházásról?

Valamikor a nyáron egy szlovák szakportálon jelent meg, Hegyéte mellé mekkora logisztikai centrumot szánnak. Akkora számok voltak a cikkben, úgy voltunk vele, ez teljesen életszerűtlen, ide a lakóházak tőszomszédságába, egy harmadosztályú út mellé nem húzhatnak fel egy ekkora épületet. Aztán egyre-másra érkeztek a hírek barátoktól, ismerősöktől, majd beszéltem a nagyudvarnoki polgármesterrel is, aki közölte, őket is most értesítették, elindult az építésügyi folyamat. Augusztus legvégére látszott tisztán, mit terveznek, felkerült az internetre az első szakvélemény.

Tulajdonképpen pár napunk volt arra, hogy felfogjuk ezt az egészet. Nagyudvarnokban élek, ötven méterre áll a házam attól a parcellától, ahová ezt a gigantikus csarnokot szánják. Gondoljon bele, a tervek szerint kétszer akkora lesz, mint az R1-es autópálya mellé szánt Amazon-csarnok! És ez csak az első fázis.

A szóban forgó parcellákról nem lehetett tudni, hogy egyszer majd ipari célra értékesítik őket? Néhány nappal ezelőtt beszéltünk Hegyéte-Balázsfa polgármesterével, Bokros Ferenccel is. Ő azt állítja, 2007 óta szerepel a falu területrendezési tervében ipari zónaként a szóban forgó terület.

A szomszédban, Nagyudvarnok lakóparkjában már 2004-től laknak, 2007-ben a hegyétei önkormányzatnak ezt figyelembe kellet volna vennie. Az interneten a mai napig nem elérhetőek Hegyéte területrendezési tervei. Persze, ha valaki bemegy a községi hivatalba és kikéri a dokumentumokat, elvileg megkapja, bár azok, akikkel beszéltem, mind azt mondták, csak részleteket mutattak nekik. Első körben az sem volt világos, tulajdonképpen mekkora területet akarnak beépíteni.

Éppen az ön korábbi cikkéből tudtam meg, nem egyetlen csarnokot terveznek ide, hanem többet, a ma7.sk-n megjelent felvételből derült ki, mi is készül igazából.

Ezt követően kértük ki végül a teljes dokumentációt, mire láttuk, hogy a falu ipari zónája összesen 82,5 hektár, ráadásul beltelekké van nyilvánítva.

Számít ez?

Mondjuk úgy, különös. Megkerestem több olyan szakembert, aki területrendezési tervek elkészítésével foglalkozik. Kivétel nélkül azt mondták, ők még olyat nem láttak, hogy egy ekkora területet, több, mint 80 hektárt, bármelyik kistelepülésnek sikerült volna beltelekké nyilváníttatnia. Bennem is felmerült a kérdés, mi lehet ennek a jelentősége. A törvény pontosan meghatározza, hogy a mezőgazdasági földalapból milyen feltételek mellett lehet „kivenni” földeket, de azt sajnos mi nem tudjuk visszakövetni, történt-e például földbonitás-változás a beltelekké nyilvánításkor, vagy, hogy minden törvényi feltétel teljesült-e.

Lényeg, hogy beltelek beépítésekor az államkasszába 30%-kal kevesebbet kell befizetni, mint egy ugyanolyan, de kültelekként nyilvántartott telek esetén.

Annak eldöntése, hogy minden törvényes úton történt-e természetesen nem a mi feladatunk. Mindenesetre mostanra kiderült, a teljes hegyétei iparterület nagysága 82,5 hektár, melyből 60% beépíthető, az nagyjából 50 hektárnyi épületet jelent a jövőre nézve. Ne felejtsük el, mi most egy 14 hektáros beruházás ellen tiltakozunk.

(...)

 

Mi a helyzet a polgármester úrral? Beszéltek már Bokros Ferenccel?

Nem, még nem kerestük egymást, de bizonyára tudja, hogy aláírásokat gyűjtünk. Nyilatkozott is rólam ezt-azt. Például, hogy önös érdekek vezérelnek. Ezen jót nevettem! Hát persze, hogy önös érdek vezérel, a családom, a szomszédaim és önmagam védelme. Néhány évvel ezelőtt az R7-es véleményezésekor Bokros úr azzal érvelt bizonyos nyomvonalak ellen - ennek ott a nyoma a községi honlapon -, hogy az túlságosan megnövelné a Hegyétén, illetve Balázsfán átmenő forgalmat, veszélyeztetve a lakosság egészségét és javait. Hát nem ugyanerről beszélünk mi is?!

A teljes interjú a Magyar7 hetilap aktuális, szerdán megjelenő számában olvasható!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.