2021. október 22., 13:01

Ingoványos talajon a Za ľudí, az igazságügyi minisztériumról gyakorlatilag lemondtak már

Gondban vannak Veronika Remišováék, hiszen Za ľudí-nak nincs elég képviselője ahhoz, hogy a parlamenti frakciójukat megtartsák, mivel Mária Kolíkováék távoztak a pártból. Továbbra is kérdéses, melyik párté legyen az igazságügyi minisztérium. Remišováék tehetetlenek, pedig a koalíciós képviselők szerint ezt a problémát éppen nekik kellene megoldaniuk.

Veronika Remisová
Fotó: TASR
Veronika Remišová

Radoslav Štefančik politológus szerint a vajúdás a pontos kifejezés, amely a pártot és Veronika Remišovát jellemezte az elmúlt időszakban. Ez még a koalíciós válság elején kezdődött, amikor is Remišovának nem volt egy világos álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a párt hogyan viszonyuljon a kialakult helyzethez. Még ha a párton belüli konfliktusnak vége is szakadt azzal, hogy Mária Kolíkováék csatlakoztak Sulíkékhoz, a párt továbbra is küszködik. A mai napig nem világos, ki lesz az új igazságügyi miniszter, vagy lesz-e egyáltalán. Több koalíciós képviselő gondolja úgy, hogy

Remišovának kellene ezt a problémát megoldania, de az ő elmondása szerint nem szeretne ezzel foglalkozni.

A koalíciós szerződés alapján a legkisebb kormánypártnak két miniszteri tárca jár, az SaS pedig három minisztériummal rendelkezik. Mária Kolíkováék kiválását követően a Za ľudínak csak egy miniszteri tárcája maradt, a beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszteri pozíció, amelyet maga a párt elnöke tölt be.

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič szerint

Sulíkéknak nincs joguk az igazságügyi minisztériumot megtartani, de Boris Kollárék azt mondják, hogy Remišováék elfogytak, nincs elég képviselőjük.

Radoslav Štefančik szerint az SaS nem panaszkodhat, hiszen 19 képviselőjük van, miután a Za ľudítól távozó politikusok csatlakoztak frakciójukhoz. Ráadásul, egyelőre úgy tűnik, Mária Kolíková a miniszteri pozícióját is megtarthatta. A politológus azt mondja, a pártok jelenleg nem tartják be a koalíciós szerződést, mert ezt a problémát már rég meg kellett volna oldaniuk. Egyelőre a feleknek mégis megfelel ez az állapot,

de ha előveszik a koalíciós szerződést, akkor adódhatnak konfliktusok.

Štefančík elmondta, Veronika Remišová nem véletlenül nem áll bele ebbe a konfliktusba, pártja nagyon ingoványos talajon mozog, gyengének érzik magukat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.