2022. november 16., 07:48

Íme a szlovák reakciók a kedd esti, lengyelországi rakétabecsapódásra

Az államfő, Zuzana Čaputová és Eduard Heger miniszterelnök is reagált a Lengyelországba csapódott rakéták hírére.

Eduard Heger
Fotó: TASR

Eduard Heger a támogatásáról biztosította Lengyelországot és leszögezte, hogy Szlovákia kész megbízható szövetségesként viselkedni – tájékoztatta a TASR-t Ľubica Janíková, a kormányfő szóvivője annak kapcsán, hogy robbanás történt Lengyelországban, az ukrán határ közelében.

Nyugtalansággal követjük a lengyelországi eseményeket. Kapcsolatba léptem Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, szintén állandó kapcsolatban vagyok Jaroslav Naď védelmi miniszterrel. Szlovákia teljes mértékben támogatja Lengyelországot. Készek vagyunk megbízható szövetségesként viselkedni

– jelentette ki a kormányfő.

Megfontoltság, észszerűség

Nyugtalanítóak a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló hírek és természetesen aggodalmat keltenek, de várjuk meg, amíg a következő órákban kielemzik a helyzetet – nyilatkozta kedden késő este Zuzana Čaputová államfő. 

Bízom benne, hogy a szövetségeseink reakciója megfontolt, észszerű és arányos lesz. Andrzej Duda államfőt támogatásunkról biztosítottam, és kifejeztem szolidaritásunkat a lengyel néppel”

– közölte az államfő.

Megerősítik a szlovák határ és a légtér védelmét

Szlovákia a szomszédos Lengyelország mellett áll, és a szövetségesekkel közösen intézkedéseket fogad el, válaszul a lengyelországi rakétabecsapódásra – tájékoztatta a TASR-t a belügyminisztérium. Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter felszólította a lakosságot, hogy őrizze meg a nyugalmát. „Áldozatokat követelt a feltehetően orosz rakéták becsapódása Lengyelország területén. Szlovákia a lengyel szövetségeseink oldalán áll. Az Észak-atlanti Szövetség intézkedéseket fogad el a tagállamai védelmének fokozása céljából, és világos üzenetet küldd Oroszországnak, hogy a lehetséges folytatásnak következményei lesznek” – tájékoztatott a minisztérium még kedden.

Naď egyelőre nem feltételezi, hogy a NATO életbe léptetné az ötös cikkelyt, ami a kollektív védelem jogáról szól.

„Feltételezzük, hogy Lengyelország a négyes cikkely alapján tárgyalásra hívja a szövetségeseket, de azt nem, hogy az ötös cikkely életbe léptetését kérné. Logikus lépés, hogy indítványozza a NATO keleti szárnya védelmének további erősítését” – jelentette ki Naď. A védelmi miniszter bejelentette, hogy megerősítik a szlovák határ és a légtér védelmét, emellett hangsúlyozta Szlovákia NATO-tagságának fontosságát. Naď azt is elmondta, hogy a lengyelországi történésekről azonnal tájékoztatta az ország legfőbb közjogi méltóságait és Rastislav Káčer külügyminisztert.

Lengyelországnak természetesen reagálnia kell arra, hogy állampolgárai vesztették az életüket. Másrészt mindenki tudatosítja, hogy mennyire kényes szituáció állt elő. Éppen ezért szeretném megnyugtatni a lakosságot. Állandó kontaktusban vagyunk a szövetségeseinkkel és minden megteszünk a lakosság védelméért”

– szögezte le Naď.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.