2022. november 17., 15:28

Így látja '89 eseményeinek hozadékát Káčer, Naď és Remišová

Több miniszter is elmondta gondolatait  szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja alkalmából. A kommunista rendszer bukása szabadságot és demokráciát hozott, de esélyt is egy jobb életre – értenek egyet.

1989. november 17.
Fotó: TASR

A külügyminiszter, Rastislav Káčer szerint november 17-e Szlovákia újkori történelmében a legjelentősebb napok egyike.

„Az, hogy ma nem élünk totalitárius államban, azoknak az embereknek köszönhető, akik 1989-ben elszántan álltak a tereken. A bársonyos forradalommal kezdődött visszatérésünk a Nyugat - ahová mindig is tartoztunk - politikai és kulturális értékeihez.“ Azoknak, akik '89 előtt születtek, fel kell idézni, milyen is volt az önkényuralom idején, hogy „ne lophassák el a demokráciát azok, akik azt nem gondolják komolyan“ - mondta a miniszter.

„A hamis és káros információk, az ártalmas propaganda olajat öntenek a tűzre, ezzel a demokráciának szeretnének ártani.

A szabadság és a demokrácia fejlődése egy véget nem érő folyamat, amely folyamatos védelemre szorul

- tette hozzá a szlovák diplomácia vezetője.

A szabadságért és demokráciáért folyó harc befolyásolta a csehszlovák hadsereget is.

„Az önkényuralmi rendszer támadó és elnyomó hadserege nagyon gyorsan átalakult egy modern fegyveres erővé, amely védi az államot és polgárait, amely aktív részesévé vált nemzetközi biztonsági szervezeteknek“ - emelte ki a védelmi miniszter, Jaroslav Naď.

Emlékeztetett arra, hogy 1989-ben lépett az ország arra az útra, amely a NATO-ba való felvételt eredményezte.

A védelmi tárca vezetője a mai nappal kapcsolatban fontosnak tartja azt is, hogy az 1948-1989 közt megfigyelteket rehabilitálták, hogy megszűnt a Varsói Szerződés és a Csehszlovákiát megszálló szovjet hadsereg távozott az országból.

Veronika Remišová, miniszterelnök-helyettes megjegyezte, hogy a forradalom Pozsonyban már november 16-án elkezdődött.

Annak a télnek az eseményei alapjaiban változtatták meg országunkat, társadalmunkat és mindannyiunkat.

A kommunista rendszer bukása szabadságot és demokráciát adott nekünk, lehetőséget egy jobb életre, ugyanakkor felelősséget is kell vállalnunk. A szabadságot hordozni nem mindig könnyű, de megéri“ - mondta Remišová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.