2024. március 1., 17:25

Idén valószínűleg Szlovákiában is megjelenik az ázsiai lódarázs

Nagyon valószínű, hogy hamarosan Szlovákia területén is felbukkan az ázsiai lódarázs, ezért az Állami Természetvédelemi Hivatal (ŠOP) a lakosság együttműködését kéri az invazív faj megfigyelésében.

ázsiai lódarázs
Ázsiai lódarázs
Fotó: Wikipedia/Didier Descouens

A hivatal a honlapján tette közzé a felhívást azzal összefüggésben, hogy tavaly Magyarországon és Csehországban is hivatalosan megerősítették a faj megjelenését.
Az ázsiai lódarázs valószínűleg a tengerjáró teherhajókkal jutott el Európába, először 2004-ben észlelték Dél-Franciaországban.

A faj gyorsan szaporodik és főleg folyóvizek mentén terjed el. Szlovákiában még nem igazolták a jelenlétét

– közölte a hivatal.

Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatal honlapján lehet bejelenteni, ennek köszönhetően gyorsabban lehet hivatalosan igazolni a megtelepedését, és fellépni az elszaporodása ellen.

Az ázsiai lódarázs veszélyt jelent például a méhekre, nagy károkat tud okozni a méhészeteknek, és potenciális veszélyt jelent az allergiások számára. Házi méhekre és a nála kisebb testű rovarokra vadászik, emellett kárt tesz a gyümölcsösökben, mivel megrágja a termést.

Érdekesség, hogy két fészket épít, egy kisebben a királynő telel át, majd amikor kellő számú dolgozó kikel a petékből, felépítik a nagy fészket az egész kolónia számára. A fészket arról lehet beazonosítani, hogy a kirepülési nyílás az oldalán van, és nem alul, mint az itteni lódarazsak fészkénél

– közölték a természetvédők.

Az ázsiai lódarázs valamivel kisebb, mint európai őshonos rokona. Legkönnyebben arról lehet felismerni, hogy sárga a lába, de az itteni lódarazsaknál feketébb a fej és a tor része, a potrohán narancssárgás gyűrű látható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.