2022. április 26., 12:32

Idén előbb jön a 13. nyugdíj? Nézze meg, milyen összegre számíthat!

Legfeljebb 300, legkevesebb 50. Ennyi euró között fog mozogni idén is a 13. nyugdíj összege. De hogy mikor kezdi el kifizetni a Szociális Biztosító, azt még nem tudni. Az sem világos még, hogy nyáron kifizetik-e az egészet, vagy csak a felét és a többit novemberben. Több mint 1,4 millió nyugdíjas számíthat erre a juttatásra.

nyugdíjas
Fotó: unsplash.com

A 13. nyugdíj összege a létminimum összegéből indul ki, aminek értéke májusban lesz ismert. Már júliusban kifizetnék a nyugdíj összegének felét, novemberben pedig a másikat.

A nyugdíjasok érdekvédelmi szervezete ezzel nem ért egyet. Rendkívüli valorizációt követelnek, minimálisan 3 százalékos mértékben, vagy 13. nyugdíjat most és év végén 14. nyugdíjat. Úgy vélik, az összeg fele senkin sem segít, ha figyelembe vesszük, hogy 150 eurót azok kapnának júliusban, akiknek 218 eurós nyugdíjuk van.

Úgy gondolják a képviselők, hogy ilyen infláció mellett ebből meg lehet élni?

– kérdezi a szervezet.

És úgy válaszolnak, ez nem más, mint azoknak az időseknek a dehonesztálása, akik ezért a társadalomért hosszú évekig dolgoztak és sok pénzt vezettek el az alapokba.

Ha a parlament elfogadja a törvényt, ismét valamennyi nyugdíjas megkapja a 13. nyugdíjat. Ennek maximális összege 300 euró, amit azok kaphatnak kézhez, akiknek a nyugdíja a létminimum szintjén van. Ez júliustól 218,06 euróról várhatóan 233,10 euróra emelkedik. Akinek 927,60  eurónál nagyobb a nyugdíja, az nem lesz jogosult erre a juttatásra.

Vagyis azok számíthatnak a különböző összegű pluszjuttatásra 233,10 euró és 927,60 euró közötti nyugdíjat kapnak. Minél magasabb valakinek a nyugdíja, annál kevesebb lesz a 13. nyugdíja.

Akik többféle nyugdíjat kapnak (pl. öregségi és özvegyi), azok csak egy 13. nyugdíjat kapnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.