2024. január 12., 17:02

Hrabko: Az államfő, mint a kormány ellensúlya egyszerűen képtelenség

Az a felvetés, hogy az államfő rendszerszintű ellensúlyt képezzen a kormánnyal szemben, tulajdonképpen értelmetlen. A választási kampányban politikai mozgósító érvként azonban hatásos lehet.

Kormánykritika
Juraj Hrabko
Fotó: TASR

Ezt Juraj Hrabko politikai elemző mondta a TASR TV-ben.

Szerinte az elnök ugyanúgy a végrehajtó hatalom része, mint a kormány, és nincs saját külön hatalma.

Akkor van hatalma, amikor választások vannak, és amikor minisztereket váltanak le, de egyébként nem nagyon tud tiltakozni a kormány intézkedései ellen"

- mutatott rá Hrabko.

Véleménye szerint például Zuzana Čaputová hivatali ideje alatt több kormánnyal dolgozott együtt, amelyek közül néhány politikailag távolabb állt tőle, mások közelebb, az egyiket pedig személyesen hozta létre.

Az alkotmányos rendelkezés egyértelmű, az állami intézményeknek és képviselőiknek együtt kell működniük, és nem szabad gátat vetniük egymásnak"

- mondta.

Hrabko úgy látja, hogy Ivan Korčok elnökjelölt kijelentései az elnökről, mint a kormány ellensúlyáról, arra irányulnak, hogy a választók egy részének Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnökkel szembeni negatív hozzáállására építsék a választási kampányt.

A tények szempontjából ez nonszensz, de a választók szemszögéből éppen ellenkezőleg, nagyon is érthető. Úgy látom, ez már előrejelzi, hogy milyen kampányt fog folytatni Ivan Korčok. Nem kampány lesz valamiért, hanem Robert Fico ellen"

- jegyezte meg Hrabko. 

Az elemző szerint Peter Pellegrini esetében az elnökjelöltség végleges megerősítésének késleltetése politikai taktika.

Mindannyian tudjuk, hogy indulni fog. Valaminek történnie kellene, amit ebben a pillanatban még csak el sem tudunk képzelni, ha végül nem indul"

- mutatott rá. Ugyanez vonatkozik szerinte Zuzana Čaputová döntése megváltoztatásának a lehetőségére is, aki nem akar újra indulni.

Elméletileg mindkét esetben lehetséges, de gyakorlatilag nem fog megtörténni"

- mondta Hrabko.

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség vezetője is indulni kíván az elnöki posztért, és a Szlovák Nemzeti Párt is bejelentette jelöltjét. Hrabko szerint ezeknek a pártoknak a jelöltjei tulajdonképpen esélytelenek a második fordulóba való bejutásra, de az elnökválasztási kampányban való részvétellel megerősíthetik az általuk vezetett politikai tömörüléseket, és ezáltal növelhetik esélyeiket a júniusi európai parlamenti választásokon.

Miért indul Forró úr? Ő egy értelmes ember, tudja, hogy nincs meg a választói bázisa ahhoz, hogy elnök legyen. De ez egy felkészülés, mert a Magyar Szövetség mindenképpen indulni fog az európai választásokon"

- jegyezte meg Hrabko.

A kampánynak azt a részét, amelyben az elnöki kérdés összefonódik az európai választások témájával, Hrabko szerint a KDH kihagyhatja, mivel úgy döntött, hogy nem indít jelöltet.

Ezt nem tartom jó politikai taktikának a részükről"

- mondta Hrabko. A kereszténydemokratáknak szerinte van egy szilárd szavazói magjuk, de egy harmadik választáson egymás után még egy ilyen megbízható támogatói bázis is megbukhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.