2022. december 3., 11:09

Hrabko: a sikeres bizalmatlansági indítvány nem jelenti rögtön a kormány bukását

Ha a parlament az SaS által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen megvonná a bizalmat Eduard Heger kormányától, az nem jelentené a miniszterek azonnali távozását tisztségükből.

Juraj Hrabko
Juraj Hrabko
Fotó: Tablet.tv

Juraj Hrabko politológus a rendkívüli ülés esélyeit latolgatva elmondta, kormánybuktatás esetén a jelenlegi kabinet mindaddig hivatalban maradna, amíg Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem nevezne ki új kormányt.

A miniszter akkor távozik a tisztségéből, ha megvonják tőle a bizalmat, de a kormány csak akkor, ha kinevezik az újat. Amíg a döntés megszületik, az akár a választásokig is eltarthat. A már lemondatott kormány egyes minisztereit a parlamentben már nem lehet visszahívni"

– fejtegette a politológus.

Hrabko nem gondolja, hogy a kormány lemondatása esetén az államfő passzív lenne.

Technikailag az elnökön múlnak a következő lépések. De ha a kormány megbukik, mi történik a társadalomban"

– tette fel a kérdést.

Azt viszont nem tartja logikusnak, hogy a rendkívüli ülést összehívó SaS megszavazná a kormány bukását. "Ez inkább valami játék a részükről. Egyáltalán nem logikus, hogy egy miniszter visszahívását (Roman Mikulec belügyminiszterről van szó – a szerk. megj.) nem szavazzák meg, a kormányét meg igen" – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.