2021. május 14., 15:22
Frissítve: 2021. máj. 14. 16:39

Holnaptól nem lesz érvényben a veszélyhelyzet

A szlovák kormányfő, Eduard Heger (OĽaNO) a pénteki kormányülést követően jelentette ki, hogy május 14-én véget ér Szlovákiában a veszélyhelyzet.

veszélyhelyzet
Fotó: TASR

A március 11-én kihirdetett rendkívüli helyzet érvényben marad a veszélyhelyzet megszűnése után is.

A veszélyhelyzet bevezetéséről 2020. szeptember 30-án határozott a kormány.

Az október 1-én életbe lépő veszélyhelyzetet azóta többször is meghosszabbították. Legutóbb április végén, 30 nappal hosszabbították meg, vagyis eredetileg május 28-ig tartott volna.

A kormányt a veszélyhelyzet meghosszabbítására a háború, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy veszélyhelyzet esetén érvényes, állambiztonságról szóló alkotmánytörvény, illetve annak módosított változata hatalmazza fel. A törvény értelmében a kormány legfeljebb 40 nappal többször is meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet.

A veszélyhelyzet ismételt meghosszabbítását a parlamentnek is jóvá kell hagynia, a hosszabbítás hatályba lépésétől számított 20 napon belül.
 

A kormány idő előtt megszüntette a veszélyhelyzetet, miután a szlovák parlament jóváhagyta a gazdasági mozgósításról szóló törvény módosítását.

Ennek értelmében a gazdasági mobilizáció intézkedései már nem csak veszélyhelyzet idején foganatosíthatók.  

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.